Китай създава голям международен конкурс

Китай създава голям международен конкурс

С безпрецедентна награда

Първи китайски международен музикален конкурс се учредява по идея на Китайската консерватория в Пекин. През месец май /от 4 до 21.V.2019г./ там ще пристигнат млади музиканти от цял свят, за да насочат усилията си към спечелването на безпрецедентно голямата награда – 150 000 щатски долара. Първото издание ще бъде посветено на пианото, а като артистичен директор и председател на журито е посочена знаменитата пианистка и педагог Йохевед Каплински. Ветеранът в музикалните конкурси по света Ричард Родзински, дълги години оглавявал фондацията „Ван Клайбърн“ и затвърдил престижа на едноименния клавирен конкурс в Тексас, известен и с поста си на генерален директор на Международния конкурс „Чайковски” в Москва, както и като артистичен администратор на Операта в Сан Франциско и Метрополитън опера, сега е поканен за генерален директор на Първия китайски международен музикален конкурс в Пекин.

Политиката на конкурса предполага участие с препоръка, т.е. „конкуренти, които са препоръчани от най-големите световни музикални авторитети“. Засега избраните пианисти са 20, на възраст между 17 и 28 години, като изрично се подчертава, че „нито един от състезателите в момента не учи или не е учил при нито един от членовете на журито“.По този повод Ричард Родзински коментира в сайта slippedisc.com на музикалния журналист Норман Лебрехт следното: „Трябваше да се откажем от някои отлични кандидати, заради това много строго правило. Освен това, самият аз събрах журито, с което съм работил от години в конкурсите „Ван Клайбърн“ и „Чайковски“. А в състава на журито откриваме имената на пианисти от български произход, като Мишел Бероф, Катаржина Попова-Зидрон, редом до Борис Берман, Дмитрий Алексеев, Фабио Бионди и др.

Още една предпоставка за привличане интереса на младите изпълнители е факта, че всеки от тримата финалисти ще има големия шанс да свири заедно с диригента Яник Незе-Сеген и Филаделфийския оркестър. По отношение на наградите – Консерваторията в Пекин осигурява не само 150 000 долара за носителя на първа награда, но и 75 000 за неговия подгласник, както и 30 000 за класирания на трето място. В допълнение, спечелилият първата награда пианист ще бъде представляван от големи международни импресарски агенции, като Opus 3 Artists в САЩ и Armstrong Music and Arts в Китай, които в продължение на три години ще координират неговите международни концертни турнета. Новият конкурс на Китай действително е многообещаващ.