С изложба на музикални инструменти откриват Пловдив - Европейска столица на културата 2019

С изложба на музикални инструменти откриват Пловдив - Европейска столица на културата 2019

„Песента на дървото“

На 11, 12 и 13 януари предстоят поредица от събития за откриването на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“. Ключово място сред тях заема изложбата „Песента на дървото“, която е разположена в Регионалния етнографски музей в Града на тепетата. Експозицията съдържа традиционни народни музикални инструменти, както и съвременни инструменти, които стават популярни след Освобождението на България. Такива са цигулката, виолата, цитрата, мандолината и др.

„За да оживее един музикален инструмент, трябва да се подбере подходящото дърво“, разкрива Лора Христозова - главен уредник в Регионалния етнографски музей в Пловдив. По думите й „цигулката е звучала в градските увеселения и участвала наравно с традиционните музикални инструменти. От друга страна, много българи отиват да учат в Западна Европа и те, връщайки се, носят със себе си тази нова култура и стават преподаватели или концертиращи музиканти… Мандолинните оркестри са един от характерните белези на градската култура…В България цитрата се появява като вносна стока от Западна Европа. Използва се като съпровод на танци, стари песни. Звукът е мек, нежен, тих.“

Над 50 са музикалните инструменти, които включва изложбата, като са представени в средата, в която са използвани. „Сред хората, които са се събирали в богати домове, са учителите, които са опитвали да ограмотяват и променят вкуса на гражданина. Тази голяма промяна във вкусовете е точно на границата между 19 и 20 век. Тогава в България, и в частност, в Пловдив навлизат тези градски музикални инструменти“, допълни Христозова в ефира на Класик ФМ радио.

За малчуганите, които са привлечени от изработването им, както и за порасналите деца се организира работилница „Как да измайсторим музикален инструмент“. В нея всички могат да изпитат своята сръчност, както и да научат повече за света на музиката от сладкодумни творци. Майсторът на народни инструменти Николай Стефанов ще разказва и показва как се изработва тамбура. Съпътстващата проява ще се проведе в неделя, 13 януари 2019г., от 11.00 до 16.00 часа.

„Ние направихме контраста – това, което е нашата, традиционната култура и българските народни музикални инструменти, изразени във възстановка на родопска сватба, и какво се случва в града и как навлиза градската и западноевропейската култура, изразено в една градска сватба по европейски“, посочи още главният уредник на музея.

Откриването на изложбата „Песента на дървото“ ще се състои на 11 януари от 17.00 ч. в Регионалния етнографски музей в Пловдив ще продължи до 31 януари 2019г.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми с Лора Христозова - главен уредник в Регионалния етнографски музей в Пловдив, в звуковия файл под снимките вляво.