Още предизвикателства пред фестивалите през 2019г.

Още предизвикателства пред фестивалите през 2019г.

Интервю със Светлозара Христова

Декември е може би най-наситеният месец от годината, в който културните събития са толкова много. Сред тях открояваме онези, които заемат заслужено място в страната ни и влияят върху нейното развитие, дори без да се замисляме за това. Фестивалите – това са пространствата, които не разделят, а обединяват. Те са един от двигателите за напредък не само на регионално, но и на национално и международно ниво. „Насищането с културни събития е положително, тъй като всеки има различен вкус и предпочитания и може да подбере онова, което отговаря най-добре на неговите нужди, потребности и желания“. Това заяви Светлозара Христова, която от една година е изпълнителен директор на Българската фестивална асоциация. В студиото на Класик ФМ радио тя очерта основните предизвикателства пред фестивалните мениджъри. По думите й, „финансовите механизми в страната са скромни. Не са добре регулирани като процедура, дати. Разчита се на това в последния момент да разбереш с какви средства получаваш. Това затруднява всички в адекватно планиране, възможност за световни премиери в рамките на форматите на фестивалите“. Според Христова, „делегираните бюджети пречи на планировката. Добри примери има в Западна Европа, където те са 3 и 5-годишни. При такъв подход и спокойствие, че твоята инициатива ще бъде подкрепена и ти знаеш с колко точно, ти позволява да бъдеш гъвкав и да набираш средства от спонсори, щом кажеш, че публичните институции вече са те припознали…Всяка година се решават бюджетите и няма регламентиран процент за култура, който да бъде стабилен“.

Светлозара Христова разкри подробности около организираните събития през годината, насочени към мениджърите в областта на културата и фестивалите, под формата на „Фестивален брънч“. Това е „полезно място за среща между експерти в дадена област и културните оператори, които могат да използват това знание и практически да го проведат през визията за собствените си формати“, коментира тя. По отношение на взаимодействието с българските институции, изпълнителният директор на Българската фестивална асоциация поясни: „Продължаваме да търсим диалога с Министерство на културата и с останалите министерства, като например Министерство на туризма, с което установихме добър контакт“.

Част от усилията на организацията ще бъдат насочени и към получаването на лейбъла „Европейски фестивал“ . „Тази сертификация се предоставя от международни експерти, които са специалисти в дадената фокусна област на фестивала. Критериите са свързаността на фестивала с локалната публика и нейното включване, международното му измерение, възможностите въвежда иновационно като финансови механизми или резидентни програми на гостуващи артисти. Този знак за качество означава, че инициативата има принос за локално, национално и европейско ниво“, обясни Христова. Сред посоките на работа бяха очертани създаването на платформи и база данни за информация за културни събития, като festivalfinder.eu, и обновяване на сайта bfa.bg

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с изпълнителния директор на Българската фестивална асоциация Светлозара Христова, ще откриете в звуковия файл под снимката вляво.