Емил Табаков и Патрик Галоа - на 1 януари 2019г. в НДК!

Емил Табаков и Патрик Галоа - на 1 януари 2019г. в НДК!

„Магията на танца"

Финалът на 32-то издание на Новогодишния музикален фестивал ще бъде отбелязан с Празничния новогодишен концерт „Магията на танца“. Той ще се състои на 1 януари от 18:30 часа в зала 1 на НДК. Най-добрите музиканти на столичните оркестри в лицето на Фестивалния симфоничен оркестър ще бъдат ръководени от Маестро Емил Табаков, който за пореден път ще покаже професионализма си на сцената. „Тази година решихме да бъде малко по-различен като подбор на произведения“, сподели утвърденият диригент пред българските медии. „Обикновено покрай концерта на Виенската филхармония, не само в България, но и по целия свят, представата за Новогодишен концерт тръгва в посока виенски валсове и полки. Оказа се, че има такива произведения, но не от австрийски композитори“, допълни той. Танцова феерия с музика от Вагнер, Чайковски, Понкиели, Шостакович, Хачатурян, Хинастера, Маркес, Дворжак, Григ и др. ще завладее публиката в първите часове на новата година. „Тъй като през 2019г. ще отбележим 120 години от рождението на Панчо Владигеров, ще открием вечерта с неговия „Народен танц“, подчерта Табаков.

Солист на вечерта ще бъде флейтистът със световна слава – Патрик Галоа. Той принадлежи към поколението френски музиканти, които правят изключително успешна международна кариера като солист- флейтист и диригент. На 21-годишна възраст е назначен за първа флейта в Националния оркестър на Франция под ръководството на Лорин Маазел. Галоа свири под палката на легендарните Ленард Бърнстейн, Пиер Булез, Карл Бьом, Сейджи Озава, Ойген Йохум и Серджу Челибидаке. Патрик Галоа е бил солист на големи оркестри в Европа и Азия, както и на водещи международни фестивали в Германия, Япония и Израел. Като флейтист, музикантът има предпочитания към съвременния репертоар и за него са посветени много нови творби.

„Той има прекрасно отношение към нашата страна, в която не е идвал от няколко години“, заяви Емил Табаков. Припомняме ви, че забележителният маестро е бил музикален директор и главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио, на Симфоничния оркестър „Билкент“ в Анкара, на Белградската филхармония, на Софийската и Русенската филхармонии.

Каква любопитна история разказа Емил Табаков за едно от последните гостувания на Патрик Галоа в България, чуйте в звуковия файл под снимките вляво.

Билетите са в продажба на касите на Билетен център – НДК, както и онлайн на tickets.ndk.bg, с отстъпки за ученици, студенти, пенсионери и хора в неравностойно положение.