„Глория на Белкантото“ с благотворителна цел

„Глория на Белкантото“ с благотворителна цел

29 декември, 18.30ч., камерна зала „България“

На 29.12.2018г. от 18.30ч. в камерна зала „България“ ще се проведе благотворителния концерт „Глория на Белкантото“.

Белкантото е прекрасното пеене, чийто инструмент са струните на човешката душа. Това е не само стил в музиката, но най-съвършената и трудна техника, която прави човешкият глас божествен. Чрез нея диапазонът на гласа става необятен, а всеки един тон е майсторски шлифован диамант, който по незабравим начин пречупва светлината на човешката душа с всеки нейн трепет. Неслучайно тези, които владеят тази техника, са наричани „Дива“ /Богиня/ и „Дивино“ /Бог/. Всички сме чували името на Джудита Паста, за която Белини е писал „Норма“, а Доницети - „Анна Болейн“. Хората са пътували стотици километри и са чакали с дни, само и само да чуят божественото изкуство.

В концерта „Глория на Белкантото“ ще бъдат изпълнени арии от операта „Норма“ на Белини и „Анна Болейн“ на Доницети. Това са незабравими шедьоври, които докосват и оставят незабравими следи.Оперните певици Таека Хино, Марена Балинова и Кристина Баадер радват публиката от Токио до Пекин, от Виена до Маями и Берлин, от Милано до Торонто и Ню Йорк. Музиковедът проф. д-р Емилия Коларова ще просвети публиката в историята на шедьоврите и техния сюжет. На рояла ще акомпанира проф. д-р Петър Райхл.

Средствата от билетите на концерта ще отидат за лечение на младеж, намиращ се в критична ситуация, която застрашава живота му. Сумата, която ще му бъде необходима, е в размер на 6000 евро. Билети ще намерите в мрежата на Ивентим

Повече за солистите:

Кристина Баадер -Родена е в Германия.Учи пиано и класическо пеене в Щутгарт. Специализира оперно пеене във Франция при проф Жан Пиер Бливет. Ангажирана е във Франфуртската опера, където 90 пъти се превъплъщава в образа на Кармен от едноименната опера на Жорж Бизе. Репертоарът и е всеобхватен -от барокова музика до Вагнер и бел канто. През 2013г. в Хирошима изпълнява 9-тата Симфония на Бетовен с артисти от Виенската Щатсопера.

Таека Хино -Родена е в Йокохама, Япония. Изучава пеене във Виена при Гундула Яновиц. Печели множество певчески конкурси. Солистка е на Щатсопер Токио и Виена. Пяла е на престижни сцени като Театър „Сан Карло“ в Неапол, Музикферайн -Виена, Концертхаус-Виена. Работила е с диригенти като Кристиан Тилеман, Кент Нагано, Хелмут Ризлинг, Густав Кун и др.

Марена Балинова- Учи едновременно във Виенската Музикална Академия и Виенската държавна консерватория. Вземала е уроци при най-известните белкантови изпълнители на нашето време: Грейс Бъмбри, Мариела Девия, Франсиско Арайза, Курт Вайкъл, Мирела Френи, Рената Ското и др. Има многобройни участия в Музикферайн Виена, Концертхаус Виена, Залцбургския фестивал, Милано, Мюнхен, Вайсенбург, Маями, Хелзинки, Торино, Цюрих, Лондон, Одеса, Париж, Тулуза, Нант и др. Пише научни публикации, които са отпечатани в най-престижното издателство за наука и техника в света - „Шпрингер“.