Английската национална опера пуска безплатен достъп за лица под 18 години

Английската национална опера пуска безплатен достъп за лица под 18 години

достъп за лица под 18 години

Английската национална опера (ENO) обяви, че ще предостави безплатни билети за лица под 18 години за пролетния сезон на 2019г., съобщи Би Би Си. Ценните пропуски ще бъдат на разположение в съботните дни, като това е един от начините за ангажиране на младата публика към спектаклите на институцията. Възрастните, които закупят билети за балконите в оперния театър, ще могат да водят със себе си до 4 деца под 16-годишна възраст. И това не е всичко- Лондонския Колизеум ще отвори врати и за групи от ученици, които ще гледат някои постановки, без да заплащат за това. Студентите между 16 и 29-годишна възраст също ще получат отстъпки.

„Убедени сме, че операта е за всеки. Стремим се непрекъснато да поставяме спектакли от световна величина и да привличаме възможно най-много хора“, обяснява главният изпълнителен директор на Английската национална опера Стюарт Мърфи. По думите му, премахването на разходите като бариера за влизане на младите хора е „сеизмичен скок напред за ENO“. Мърфи смята, че в залата ще има нови развълнувани и бъдещи страстни музикални почитатели. Сред заглавията, които могат да избират, са „Бохеми“ от Дж. Пучини, „Веселата вдовица“ от Фр.Лехар, „Вълшебната флейта“ от В.А.Моцарт и др. „Трябва да бъдем уверени, че хора от всякакви възрасти и произход могат да съпреживеят постановките ни“, допълва Мърфи.

Инициативата на Английската национална опера (ENO) се появява след като през последните години се сблъска със сериозни финансови трудности. В крайна сметка, подкрепата на Съвета по изкуствата на Великобритания се оказа решаваща за бъдещето на институцията, която по този начин избегна обявяването в несъстоятелност.