Ангел Заберски-син: „Няма предразсъдъци в музиката“

Ангел Заберски-син: „Няма предразсъдъци в музиката“

20 декември, зала 1 на НДК

Симфоничен джаз и фолклорни пиеси от световната и родна сцена – това ще включва предстоящият музикален проект „SYMPHONY – JAZZ“ на композитора и пианист Ангел Заберски-син. Концертът предстои на 20 декември от 19:00 часа в зала 1 на НДК и е включен в програмата на 32-рото издание на Новогодишния музикален фестивал. Ангел Заберски събира на една сцена едни от най-популярните имена от българската джаз сцена: Михаил Йосифов, Велислав Стоянов, Мартин Ташев, Стоян Янкулов-Стунджи, Тодор Бакърджиев, Борис Таслев, Михаил Михайлов и Димитър Узунов. На сцената, редом до пианиста, ще акомпанира и струнен оркестър с диригент Григор Паликаров. Сред солистите се нарежда и световният шампион по бийтбокс Александър Деянов – Скилър.

„Това ще бъде една класическа музика с елементи на джаза – импровизацията и хубавата американска хармония, от която никога няма да се откажа. Ще има драматични музикални моменти, романтика, класицизъм, част от руските майстори като Рахманинов и Чайковски, към които тая славянска любов, джаз стандарти, евъргрийни и авторска музика“, сподели Ангел Заберски- син пред българските медии. Музикантът признава, че в неговите музикални търсения „няма нищо общо с авангарда, с модерното, което ни залива. Няма предразсъдъци в музиката т.е правя и пиша музика, която диктува сърцето и душата ми. Това беше и кредото на моя баща, който ме „тикаше“, учеше и показваше правилния за него път в музиката….Направих аранжимент и оркестрация на една много красива песен „Гранада“ от Агустин Лара, която татко ми я е давал за пример. За съжаление не е жив, за да може да я чуе сега. Друго- „Vesti la guibba“ „Палячи“ класика аранжирана през моя поглед в стила на 70-те и 80-те години“.

В специалната програма Заберски, Йосифов, Таслев и Янкулов ще представят и български фолклорни пиеси, като три от тях са композирани от Ангел Заберски – „Спомени от Странджа“, „Сладка чубрица“ и „Тракийски напеви“. С присъщия си професионализъм пианистът умело съчетава самобитните български ритми и мелодии със свободата на джаз импровизациите, а участието на мултижанровият музикант Стоян Янкулов- Стунджи и и Живко Василев ще допринесе за автентичното звучене на българската мелодия и ритъм. За изненада на зрителите в зала 1 Заберски ще представи за първи път в джаз аранжимент прочутата песен „Вода“ на Елица и Стунджи, с която през 2007 година българското дуо спечели престижното 5-о място в конкурса Евровизия. „ Исках да направя реверанс към Стоян Янкулов и реших да направя „Вода“. Амбицирах се и си казах, че трябва да извадя повече музика от нея. Той не я е чувал още, но съм сигурен, че ще остане доволен“, посочи още Заберски.

Соловите партии в концерта са поверени на невероятния майстор на тромпета Михаил Йосифов – едно от утвърдените имена на българската музикална сцена, който освен музикант е и композитор, аранжор и преподавател. Мишо Йосифов е чест солист на различни оркестри и формации у нас и зад граница. От няколко години той е част от популярната джаз и поп американска група Pink Martini. Създател и съосновател на няколко формации: „Биг Бенд Брас Асоциация“, „Мишо Йосифов секстет“, и други джаз и суинг групи.

Концертът „SYMPHONY – JAZZ“ е продължение на линията, която Национален дворец на културата следва, а именно да продуцира нова музика от български композитори, както и да подпомага създаването на нови аранжименти на световни музикални образци от различни жанрове. Публиката помни добре изключително успешния проект „Концерт за 4 рояла“, в който класиката и джаза се съчетаваха по оригинален начин. В продължение на тази насока, сега Ангел Заберски ще представи свои нови творби и аранжименти, като част от тях са написани специално за концерта и ще бъдат изпълнени за първи път.

Билетите за концерта вече са в продажба на касите на Билетен център – НДК и онлайн на tickets.ndk.bg. Събитието се провежда под патронажа на Министерство на културата.