Баренбойм ще посрещне 2019г. с Берлинските филхармоници

Баренбойм ще посрещне 2019г. с Берлинските филхармоници

29-31 декември

Израело-аржентинският пианист и диригент Даниел Баренбойм ще посрещне 2019г. с три концерта, които му предстоят с Берлинските филхармоници. „Един от най-старите приятели на Берлинската филхармония“, както от институцията окачествяват маестрото, ще бъде солист и диригент в празничните вечери на 29, 30 и 31 декември 2018г., като залата на оркестъра за първата от вечерите е изцяло разпродадена. Той ще изпълни Концерта за пиано и оркестър №26 в ре мажор от В.А. Моцарт и ще дирижира четири от най-известните произведения на Морис Равел – „Испанска рапсодия“, „Алборада дел Грациозо“, „Павана за една починала инфанта“ (за оркестър) и „Болеро“.

На 12 юни 1964 г. Даниел Баренбойм се явява за първи път като гостуващ солист на Берлинските филхармоници. Той е само на 21 години и изпълнява Първия клавирен концерт на Бела Барток, което поставя началото на звездната му кариера. След грандиозния си дебют, главният музикален директор на Щатсопер Унтер ден Линден и Берлинската филхармония се радват на дългогодишно артистично партньорство с музиканта. Баренбойм поема диригентската палка на оркестъра за първи път през юни 1969 г. с произведения от Хайдн, Бетовен и Шуман. От тогава редовно се появява на диригентския подиум на състава.

В началото на 2019г. 76-годишният Баренбойм предстои да свири в новата концертна зала – Филхармонията на Париж. Музикантът, който в момента е Главен музикален директор на Берлинската щатсопер, възнамерява да предприеме музикално пътешествие в два сезона, като изсвири интеграла от 32 сонати на Лудвиг ван Бетовен. Впечатляващата програма ще започне с Първата соната на композитора, ще продължи със Соната № 18, както и с титаничната Соната №29. Тези, както и останалите Бетовенови сонати, ще бъдат интерпретирани от Баренбойм и в други градове, които са включени в невероятния му проект - Париж, Женева, Базел и Цюрих.