„Happy birthday, Beethoven!“ с „Кварто Квартет и приятели“

„Happy birthday, Beethoven!“ с „Кварто Квартет и приятели“

16 декември, 19ч., зала „България“

„Кварто Квартет“ отново отбелязва рождения ден на Бетовен, но този път с произведението, наречено „Благодарствено писмо до Бог, за изцелението ми“ или Квартет оп.132. Този своеобразен разговор на композитора с Бог е творбата, станала известна веднага след първото й изпълнение пред публика. Завършен от Бетовен едва в края на август 1825г., но публикуван след смъртта на композитора под номер 15, този квартет , опус 132, в действителност, е написан по-рано, като Квартет номер 13. И това произведение подобно на квартетите op. 127 и op. 130, е посветено на принц Галицин.

Бетовен винаги е могъл да даде единство на състава, но елементите на чувството, които създават това единство, са много разнообразни и те могат да бъдат разбрани като се вземе предвид вътрешното състояние на създателя му. За Иван Пенчев това произведение е „един от най-сложните квартети, писани някога от композитор“. Цигуларят припомни, че това е „един от последните квартети на Бетовен, който той пише към края на живота си по време на тежко заболяване. Това става след Деветата симфония. Един ден Бетовен се събужда по-здрав и дописва произведението“. Произведението започва с опростена мелодия в стила на Моцарт, която след известно време преминава в наподобяващо хоро. Това съвпада с времето на възстановяване на композитора от болестното му състояние. Този момент предизвиква горещ импулс на благодарност, а в бележката се появява възклицание от Бетовен: "Вие ми давате сила“.

В програмата ще прозвучи и изключителният Септет в ми бемол мажор - творба в непозната за времето си комбинация. „Бетовен разпределя за първи път водещата роля между цигулката и кларинета, прибавя валдхорна, контрабас и фагот“, поясни цигуларят Иван Пенчев в ефира на Класик ФМ радио. За изпълнението на септета към „Кварто Квартет“ ще се присъединят Кирил Иванов - контрабас, Атанас Илиев – кларинет, Мария Черноокова – фагот и Красимир Костадинов – валдхорна.

Иван Пенчев разкри, че през 2019г. музикантите ще отбележат и рождения ден на Моцарт. За всеки концерт те изграждат специални визуални решения, чрез които нестандартно, но и атрактивно, приканват публиката да посети съответната музикална вечер. „Още от създаването на квартета, решихме, че всяка една визия на концерта трябва да представлява не просто снимки на участниците или на композитора, а и нещо от характера, посланието на самия концерт“, подчерта примариусът на „Кварто квартет“. Ето защо музикантите подходждат с чувство за хумор към изображението за предстоящия концерт, като изобразяват Бетовен на велосипед. Защо избират тази визия и какво още предстои пред състава, чуйте от интервюто на Георги Митов-Геми с Иван Пенчев в звуковия файл под снимките вляво.

Концертът „Happy birthday, Beethoven!“ е на 16 декември, неделя, от 19,00 ч. в голяма зала „България“.