Златна статуетка за Ивайло Василев на конкурса „Щелкунчик“ в Москва

Златна статуетка за Ивайло Василев на конкурса „Щелкунчик“ в Москва

В Москва

11-годишният пианист Ивайло Василев стана лауреат на XIX-ия Международен телевизионен конкурс за млади музиканти „Щелкунчик“, който се проведе в Москва от 4 до 11 декември 2018г. Сред пианистите той достигна до финала, и то в конкуренцията на двама млади изпълнители от Русия – страната домакин, чиято клавирна школа отдавна има репутацията на една от най-добрите в света. Ето какво реши журито на конкурса в лицето на Дмитрий Башкиров, Юстас Дварионас и Миша Дамев за пианистите: българинът Ивайло Василев печели отличието „Золотой Щелкунчик“ или Първа награда, а след него се нареждат: Иван Качкин и Николай Бирюков от Русия, съответно с II-ра и III-та награда /„Серебряный Щелкунчик“ и„Бронзовый Щелкунчик“/.

Конкурсът „Щелкунчик“ има славата на доста трудно инструментално състезание за подрастващи изпълнители и се провежда в следните специалности: пиано, струнни /цигулка, виола, виолончело, контрабас и арфа/ и ударни инструменти - за деца до 14-годишна възраст; кандидатите до 15-годишна възраст могат да са изпълнители на духови инструменти /с изключение на блок флейта/. Тази година сред деветимата финалисти/ по трима във всяка от категориите/ преобладават имената на руски музиканти и само двама са от Япония, което прави постижението на българина Ивайло Василев в тази конкурентна среда още по-ценно! Неговото име бе съобщено във вечерта на 11 декември в Концертната зала „Чайковски“, когато се състоя заключителния концерт с изпълненията на финалистите. Те свириха с Московската филхармония и под диригентството на Миша Дамев, който заяви, че не е очаквал да види толкова високо ниво тази година.

„Щелкунчик“ /„Лешникотрошачка“/ е ежегоден конкурс за млади изпълнители с международно участие, който се провежда от 2000г. насам и е проект на руския телевизионен канал „Култура“. Този конкурс е уникален по рода си, тъй като все още остава единственото в Русия телевизионно състезание за деца в областта на академичната класическа музика. Наградите представляват златни, сребърни и бронзови статуетки, изработени под формата на Хофмановия герой принц Лешникотрошачка от известния художник Михаил Шемякин.