Минчо Минчев се завръща в Новогодишния музикален фестивал, за да свири в концерта „Виртуозите“

Минчо Минчев се завръща в Новогодишния музикален фестивал, за да свири в концерта „Виртуозите“

14 декември, 19ч., зала 1 на НДК

Световноизвестният цигулар и педагог Минчо Минчев се завръща на сцената на Новогодишния музикален фестивал, след последното си участие в него през 2002г., в големия симфоничен концерт „Виртуозите“. Събитието ще се състои на 14 декември от 19.00ч. в зала 1 на НДК. То е и повод за първо гостуване в България на младия и вече утвърден на световната концертна сцена Рик Стотийн. Изтъкнатият български музикант и холандският контрабасист ще изпълнят Голямо концертно дуо за цигулка и контрабас и оркестър от Джовани Ботезини в съпровод на Софийската филхармония под диригентската палка на Емил Табаков. За Минчо Минчев това е „невероятно виртуозно произведение“. В ефира на Класик ФМ радио той подчерта, че „в отделни моменти инструментите се конкурират, в други са в симбиоза“ и окачестви творбата като нещо „страшно атрактивно за гледане и слушане“. В програмата на концерта публиката ще чуе още увертюрата „Крадливата сврака“ от Джоакино Росини и „Фантастична симфония“ от Ектор Берлиоз. По този начин ще бъдат отбелязани общо три музикални юбилеи: 150 години от смъртта на Джоакино Росини, 195 години от смъртта на Джовани Ботезини и 215 години от рождението на Ектор Берлиоз.

Изкуството на Минчо Минчев е оценявано със суперлативи на четири континента. Свирил е като солист с много от водещите оркестри в света, сред които Кралския филхармоничен оркестър Лондон (RPO), Лондонския симфоничен оркестър, Оркестърът на BBC - Лондон, London Mozart Players, Академията Сейнт Мартин ин дъ Фийлдс, St. Goldsmith Orchestra, Радиооркестъра на Романска Швейцария, Оркестъра на Московското радио и телевизия, Букурещка филхармония „Джордже Енеску”, Симфоничния оркестър на Амстердам, Дрезденската филхармония и др. Минчо Минчев е един от значимите представители на българското изпълнителско изкуство и емблематичен участник в изданията на Новогодишния музикален фестивал в периода 1987 - 1990г. „Ако говорим за емблема на този фестивал, това е Емил Чакъров, който го сътвори. Има спомени с присъствието на велики личности- достатъчно е да споменем името на Николай Гяуров или Мирела Френи и др“, спомня си изтъкнатият цигулар и педагог. „Фестивалът се прави по този начин - с много големи имена, които публиката очаква и обича. Това, което се е случвало в тези години, се продължава и се търсят форми, за да има многообразие на едно много високо ниво. Това само може да ме радва“, добави той.

Маестро Минчев разкри повече за познанството с талантливия си колега: „Рик е забележителен контрабасист. Още при първата ни среща имах чувството, че цял живот сме се познавали, многократно сме свирили: една непринуденост, един контакт, който се случва от първата секунда. Запознахме се в Германия, където преподава контрабас в Дюселдорф от няколко години. Аз знаех за него, оказа се, че и той знае за мен!" Определят Рик Стотийн като гъвкав музикант и истински майстор на контрабаса, който притежава феноменална техника. Като гост-солист той свири редовно с Лондонския симфоничен оркестър, Кралския Концертгебау оркестър Амстердам, Камерен оркестър на Европа, Оркестър „Моцарт”, Камерен оркестър „Малер”, Радио-симфоничния оркестър на Швеция и много други. Стотийн получава първите си уроци едва на осемгодишна възраст. Възпитаник е на Консерваторията в Амстердам където завършва с най-високо отличие. По-късно е учил при Божо Параджик в Университета във Фрайбург. Рик Стотийн е печелил няколко първи награди на конкурс в чест на Принцеса Кристина, Фондацията за млади музикални таланти, а през 2013г. му присъждат Холандската награда за музика – най-голямото признание за музикант в Холандия. Според журито „Рик е разностранен музикант със затрогваща музикалност и поразителна виртуозност“.

Билетите за концерта „Виртуозите“ са в продажба на касите на Билетен център – НДК, както и онлайн на tickets.ndk.bg, като има 20% намаление от всеки ценови пояс за ученици, студенти, пенсионери и хора в неравностойно положение.

Какво още сподели маестро Минчо Минчев, чуйте в интервюто на Георги Митов-Геми, разположено в звуковия файл под снимките вляво.