Нов филм за Пиацола показват в София

Нов филм за Пиацола показват в София

Днес е Денят на тангото

С два концерта и поредица от филми в София ще бъде отбелязан Международния ден на тангото /11 декември/, като това е рождения ден на композиторите Карлос Гардел и Хулио де Каро. Тази година честването на празника е посветено на ролята на Франция за популяризирането и разпространението на тангото. В началото на 20-и век аржентинското танго изминава пътя от Буенос Айрес до Европа, за да покори залите и кабаретата на Стария континент. Едно от местата, през които то триумфално влиза в Европа, е Париж, като се вписва идеално в бохемския дух на града. Не случайно в България е популярно френското произношение на думата “танго”, с ударение на последната гласна. Но това далеч не е единственият принос на Франция - през годините тя е била неизчерпаем източник на вдъхновение и признание за много от големите музиканти и композитори на танго, а Париж е мястото, където Астор Пиацола отваря нова страница в историята на жанра, създавайки т. нар. “танго нуево”. Освен това, иконата на аржентинското танго Карлос Гардел е с френски произход и е роден в Тулуза с името Шарл Гардес.

Културните събития в София по повод Международния ден на тангото започнаха с френското танго дуо Doble Filo, плод на музикалното сътрудничество между пианистката Хлое Пфайфер и бандонеониста Лисандър Доносо. В две различни музикални вечери, на 10 и 11 декември, дуото свири пред българската публика при напълно разпродадена зала. Репертоарът на музикантите покрива всички периоди в историята на тангото, включвайки както традиционни, така и съвременни танга оцветени в динамиката, финеса и богатата хармонична палитра на завладяващите им изпълнения. В ефира на Класик ФМ радио организаторът Иво Парушев обеща много „музика за слушане и за танцуване“. Първият концерт носи заглавието “Танго: от Буенос Айрес до Париж” и включва разнообразен микс от класическо и съвременно танго, в това число и композиции на легендарния Астор Пиацола. Във втория концерт Duo Doble Filo ще свири на живо за танцьорите под формата на “танди” с аранжиментите на великите оркестри от Златната ера на тангото, които ще се редуват с “танди”, подбрани от чаровната и темпераментна Гергана Боева.

Голямата милонга за почитателите на тангото като танц предстои тази вечер в зала “Славейков” на Френския институт в България, с чието съдействие се отбелязва празника. Честването на Деня на тангото в София става възможно за 14-та поредна година благодарение на Посолството на Република Аржентина. Двете институции са подготвили и цикъл Аржентинско-френски кинематографски продукции, които ще бъдат прожектирани на 12 декември във Френския институт с вход свободен. Програмата включва 3 филма. От 16 часа започва аржентино-френско-испанската копродукция “Белият слон” от 2012г. на Пабло Траперо с участието на знаменития аржентински актьор Рикардо Дарин.

От 18ч. ще се състои премиерата за България на филма “Танго в Париж: Спомени за Астор Пиацола” на режисьора Родриго Х.Вила, създаден през 2017г. Въз основа на необикновен и непубликуван архив, филмът възстановява магията на една епоха чрез спомените на Хосе Понс и Астор Пиацола. Към тях се присъединяват приятелите им Атауалпа Юпанки, Мерседес Соса, Орасио Ферер и цяла плеяда изключителни артисти. Непубликуваните аудиозаписи на Пиацола, личните писма на музиканта, 8-милиметровите лентии и редица фотографии, които никога не са показвани, са част от тази идилична кинотворба, която разкрива връзката между спомените и изграждането на личностите чрез самите тях.

Киномаратонът ще приключи в 20ч. е филмът „Аржентина“ на Карлос Саура от 2015г.

Чуйте интервюто на Георги Митов-Геми с организатора от „ТангерИН“ Иво Парушев в звуковия файл под снимките вляво.