Стасевска дирижира за първи път Нобеловите награди

Стасевска дирижира за първи път Нобеловите награди

10 декември в Стокхолм

На 10 декември 2018г. в Концертната зала на Стокхолм ще се състои церемонията по раздаването на Нобеловите награди, която ще бъде излъчвана по целия свят. По време на събитието ще прозвучат изпълнения на Кралския филхармоничен оркестър на Стокхолм под палката на Далия Стасевска. 34-годишната диригентка, родена в Украйна, е поканена за първи път да ръководи авторитетното събитие. В програмата са включени известни творби от световната класика, които ще бъдат допълнени от традиционни произведения от Швеция. Церемонията ще бъде последвана от гала вечеря за 1000 гости в Градската зала на Стокхолм, чийто домакин ще бъде Шведското кралско семейство.

Далия Стасевска пристига във Финландия на 5-годишна възраст заедно с родителите си, които са художници, и започва да изучава цигулка. Пет години по-късно става възпитаничка на Ари Ангрево в Консерваторията в Тампере. Продължава музикалното си образование в Академията „Сибелиус“ при проф. Кая Саарикету, като се преориентира към виолата. В крайна сметка, е привлечена от диригентската работа и през 2008г. постъпва в Кралската музикална академия на Швеция, където изучава тънкостите на тази професия от маестро Йорма Панула, гостувал наскоро в България. Своите ценни съвети и насоки са й предали Юка-Пека Сарасте, Сузана Мелки, Сакари Орамо и др.

От 2009г. Стасевска е артистичен директор на Летния фестивал за камерна музика в Хелзинки, в който дава път на младите таланти. През 2014г. става асистент-диригент на Пааво Ярви в Оркестъра на Париж, а преди това е заемала същия пост при Еса-Пека Салонен, в Оркестър Филхармония и в Филхармоничния оркестър на Лос Анджелис. В кариерата си Далия Стасевска има натрупан опит на пулта на Филхармонията на Турку и Симфониета Оулу. Дебютът й като оперен диригент е на престижния фестивал „Савонлина“, а през 2017г. получава покана от Финландската национална опера да дирижира възстановения спектакъл „Хитрата лисичка“ от Леош Яначек . През пролетта на 2018г. Стасевска дебютира и на пулта на Норвежката опера в постановката „Лучия ди Ламермур“ от Гаетано Доницети, режисирана от Дейвид Олдън. Едно от най-отговорните й участия през сезон 2017-2018г. бе на диригентския подиум на Симфоничния оркестър на Гьотеборг, с който бяха отбелязани 100 години от обявяването на независимостта на Финландия.