SWING DANCE ORCHESTRA открива 32-рия Новогодишен музикален фестивал в НДК

SWING DANCE ORCHESTRA открива 32-рия Новогодишен музикален фестивал в НДК

От 5 декември до 1 януари

Днес започва 32-рото издание на Новогодишния музикален фестивал /НМФ/ в НДК. Поредицата от културни прояви ще премине под знака на 70 години от рождението на Емил Чакъров (1948 – 1991). Именно диригентът основава фестивала през 1986 г. по подобие на музикалните фестивали в Европа, а първият концерт прозвучава на 27 декември със специално създадения за НМФ Фестивален симфоничен оркестър, като под неговото ръководство минават четири издания на фестивала.

„Причината Новогодишният музикален фестивал да съществува 32 години, е че в началото му гениални диригенти като Емил Чакъров са дали и вложили всичко от себе си. Нашата задача, е да направим преход от създаването на фестивала преди 32 години, да го задържим в настоящето и да намерим начин той да бъде продължен в бъдещето. Подходът е възможен единствено с много качествена селекция, много отношение, любов, енергия и мисъл“, заяви на среща с медиите председателят на Съвета на директорите в НДК Борислав Велков. Той отбеляза още, че тази година фестивалът предлага голямо многообразие от музика – класики, джаз, суинг, камерни концерти, така че всеки да намери своя жанр.

Като част от съпътстващата програма на Новогодишния музикален фестивал ще бъде открита изложба с фотографии на Емил Чакъров, която ще бъде разположена във фоайето на вход А4, а откриването е на 5 декември от 19:00 часа. Освен гениален музикант, Чакъров е и своеобразно въплъщение на енергията, която носи музиката. Затова и мотото на фестивала тази година е „Музиката е енергия“. Емил Чакъров ще бъде почетен и със специална селекция от филми и концертни записи на диригента, както и премиерното заглавие „Последен концерт“.

Тазгодишното издание на традиционния Новогодишен музикален фестивал ще представи пред публиката концерти от различни жанрове на класиката и джаза, а най-голямата зала в НДК ще събере музиканти от световен мащаб. Best of Swing на немския SWING DANCE ORCHESTRA с диригент Андрей Хермлин, е джаз-концертът, с който на 5 декември в зала 1 на НДК ще бъде открит фестивалът. Изпълнителите от Swing Dance Orchestra ще отведат зрителите на ретро пътуване към времето в Америка от 30-те години на миналия век, за да преживеят заедно музиката, която възражда суинга. "Това е един от най-добрите суинг оркестъри в Германия, който се налага и на световните сцени - първо в родината на суинга, САЩ, през 1999г. т.е четири години след своето създаване", разкри експертът в "Продуцентски център- НДК" и музикален продуцент на НМФ Юлиана Караатанасова.

За любителите на класиката организаторите са подготвили голям симфоничен концерт на 14 декември. За първи път от 2002 година насам на сцената в концерта „Виртуозите“ ще излезе световноизвестният цигулар – Минчо Минчев. Той е един от значимите представители на българското изпълнителско изкуство и емблематичен участник в изданията на фестивала в периода 1987 - 1990 година. На сцената, редом до изтъкнатия цигулар ще застане виртуозният контрабасист Рик Стотийн, а диригентската палка е поверена в ръцете на Маестро Емил Табаков.

Следващото събитие от фестивалната програма ще събере на сцената на зала 1 едни от най-популярните имена от българската джаз сцена: Михаил Йосифов, Велислав Стоянов, Мартин Ташев, Стоян Янкулов-Стунджи, Тодор Бакърджиев, Борис Таслев, Александър Деянов – SkilleR, Михаил Михайлов и Димитър Узунов; струнен оркестър с диригент Григор Паликаров, както и интересни гост-солисти. Музикалният проект „SYMPHONY – JAZZ“ е дело на композитора и пианист Ангел Заберски, а на 20 декември публиката ще чуе симфоничен джаз и фолклорни пиеси от световната и родна сцена. За изненада на зрителите в зала 1 на НДК Заберски ще представи за първи път в джаз аранжимент прочутата песен „Вода“ на Елица и Стунджи, с която през 2007 г. българското дуо спечели престижното 5-о място в конкурса Евровизия.

Традиционният финал на Новогодишния музикален фестивал ще бъде отбелязан с Празничния новогодишен концерт „Магията на танца“ на 1 януари от 18:30 часа в зала 1. На сцената ще бъдат най-добрите музиканти на столичните оркестри в лицето на Фестивалния симфоничен оркестър с диригент Маестро Емил Табаков, а солист на вечерта ще бъде флейтистът със световна слава – Патрик Галоа. „Тази година подборът на произведения ще е малко по-различен“, сподели Маестро Табаков – „вместо валсове и полки от традиционните австрийски композитори ще заложим на танци от композитори от различни националности и музикални епохи“.

Фестивалът ще представи и вокалния рецитал на младото сопрано с обещаваща международна кариера Мила Михова и пианистът Ричард Баркър на 15 декември от 19:00 часа в кино „Люмиер Лидл“. Концертът, носещ заглавието „Бисери на белкантото“, ще включва песни и арии от Росини, Белини и Доницети. 32-рото издание на Новогодишния музикален фестивал обръща специално внимание и към най-малките почитатели на класическата музика, които ще имат възможност да посетят концерта – „Новогодишен концерт-матине за деца и възрастни“ на 29 декември от 11:00 часа в кино „Люмиер Лидл“.

Детската програма на НМФ ще бъде допълнена със съботно-неделни занимания по празничен етикет в „Перото“ на 16 декември от 11:00 часа. По време на провеждането им ще научите „Как да бъдем вежливи, когато сме на публични събития с мама и татко” и „Какво трябва да знаем, когато посещаваме концерт?“.

Билети за всички концерти от програмата на Новогодишен музикален фестивал можете да закупите от Билетен център – НДК и онлайн от tickets.ndk.bg.