Нов филм за Емил Чакъров показват в Новогодишния музикален фестивал в НДК

Нов филм за Емил Чакъров показват в Новогодишния музикален фестивал в НДК

Георги Тошев и Ема Константинова за лентата

С постоянна фотоизложба от 5 декември до 1 януари и с документалния филм „Последен концерт“ започват събитията в рамките на Новогодишния музикален фестивал, посветени на 70 години от рождението на големия български диригент Емил Чакъров. Премиерата ще се състои на 6 декември от 18.30ч. в кино „Люмиер Лидл“. Режисьор и продуцент на лентата е Георги Тошев, който работи с Аглика Карастоянова, Ема Константинова и Румен Василев. Екипът на филма отделя 2 години и половина за създаването на продукцията, изпълнена с много истории и признателност. Филмът „Последен концерт“ разказва за пътя на един творец, който сбъдва мечтата си да стане ученик на Караян, прави световна кариера в епохата на Студената война, успява да работи с някои от най-големите музиканти на своето време, да направи записи, които да влязат в каталога на SONY Classical, да създаде Новогодишния музикален фестивал, и който не жали усилия в опитите си да постави България на световната музикална карта.

„Емил Чакъров е диригент, от който не можеш да откъснеш очи – толкова мощна личност, толкова мощна енергия. През неговото тяло музиката преминаваше. Той е първият диригент, към който публиката се отнасяше като рок звезда, като нещо изключително. Той беше толкова популярен, колкото авторите на музика, която се изпълняваше в онези години“. Така Георги Тошев запечатва в паметта си Маестрото. „Една от отличителните черти на Чакъров и като личност, и като диригент, е в неговата изключителна енергичност - нещо, което съм забелязал и у Караян, а сега работя върху филм и за него. Връзката между Караян и Чакъров е необяснима, тя е отвъд думите. През 60-те години Чакъров чува изпълнение преди осведомителния бюлетин в 12ч. в Националното радио, но след това не съобщават името на диригента. Чакъров тръгва пеша от Драгалевци и стига до радиото, където се среща с дежурния редактор, за да разбере кой дирижира оркестъра. Отговорът е Херберт фон Караян. За първи път Чакъров чува това име. Оттам насетне той вече знае, че един ден ще се срещне с него, което и става“, разкрива Тошев в ефира на Класик ФМ радио. Режисьорът и продуцент определя българския маестро като „гаранция за безупречен звук и лека приятна атмосфера по време на работа, когато заставаш пред оркестър с най-добрите музиканти“.

По думите на Георги Тошев, „властта дори тогава е пазела талантливите или поне някои от тях. Държавна сигурност на 2 пъти прави опити да го вербуват. Лично с протекциите на Людмила Живкова, за Чакъров е разпоредено да не го „пипат“ Службите, като човек с международна кариера и допуснат до общества, до които никой от тази власт не е могъл да припари- политически кръгове, короновани глави, министър-председатели, банкери и т.н. Тя си е давала сметка за това, както и нейния приемник Георги Йорданов – меломан, който много е помогнал на Чакъров, истински министър на културата….Властта е поощрявала идеите му и се е възползвала от контактите му в добрия смисъл на думата".

За режисьора по монтажа Ема Константинова българският маестро е „комплексна персона“. „Познавам Емил Чакъров от времената, когато съм била тийнейджър, спомням си неговото харизматично присъствие, но покрай работата ми по този филм си дадох сметка какъв е генераторът на тази харизма. Според мен, той се крие в абсолютната му отдаденост на музиката, абсолютното му посвещаване“, заяви Константинова. Тя сподели, че във филма „има срещи с хора, които са го познавали отблизо от живота му в България, но и с други хора, които са били близки до него от живота му на Запад. Слагам вододел между тези два живота, тъй като те са коренно различни“. Зрителите ще видят Анна-Томова Синтова, Стефка Евстатиева, Георги Йорданов, Матиас Вогх, Зелма Алмалех и др. „Този филм не е паметник, не възвеличава личността на Емил Чакъров, а я показва в цялото й богатство, което я прави още по-пленителна и впечатляваща“.

Георги Тошев отбеляза, че продължението на „Последен концерт“ ще носи заглавието „Реквием“ и ще се появи догодина на големия екран. На 30 декември 2018г. в ефира на bTV ще бъде излъчена телевизионна версия на премиерната лента, която е по-различна от оригинала, и „смятам, че по този начин споменът за Емил Чакъров ще продължава да живее“.

Съпътстващата програма ще бъде допълнена със записи на диригента, реализирани през първите четири години на Новогодишния музикален фестивал. Сред заглавията, които публиката ще може да види и чуе с участието на Фестивалния симфоничен оркестър, са: „Чайковски – симфонии №4 и №5“ на 7 декември от 18:30 часа; „Верди – „Реквием“ на 8 декември от 16:00 часа; „Бетовен – симфония №9“ на 10 декември от 18:30 часа и Хайдн – оратория „Сътворението“ на 11 декември от 18:30 часа. Мястото е кино „Люмиер Лидл“. На 12 декември от 18:30 часа в същия киносалон ще бъде представен и филмът „Като дъх музика“ I и II част, посветен на Маестрото, с режисьор Светла Фингова, оператор Борислав Илиев и със сценарист, музиковеда Екатерина Дочева. „Да, Чакъров знаеше колко е талантлив и това за него беше не привилегия, а отговорност. Всяка стъпка, всяка идея се обмисляше бавно и задълбочено“, коментира тя. Отново на 12 декември, но от 17.00 часа в Литературен клуб „Перото”, ще се състои среща-разговор с вход свободен за публиката, посветена на великия диригент, създал Новогодишния музикален фестивал с участието на цигуларя Минчо Минчев и други колеги и съратници на Чакъров.

Билети за панорамата с филми и концертни записи на диригента Емил Чакъров са в продажба на касите на Билетен център и онлайн на tickets.ndk.bg.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми със създателите на филма „Последен концерт“ Георги Тошев и Ема Константинова ще откриете в звуковите файлове под снимките вляво.