„Карнеги хол” кани именити музиканти от Израел под мотото  „Представено от американските приятели на Израелската филхармония”

„Карнеги хол” кани именити музиканти от Израел под мотото „Представено от американските приятели на Израелската филхармония”

Събитието ще бъде на 22 февруари и водещата фигура ще бъде маестро Зубин Мета. Той подготвя премиера на творба от млад композитор с еврейски произход, както и познати на публиката произведения.

Събитието ще бъде на 22 февруари и водещата фигура ще бъде маестро Зубин Мета. Той подготвя премиера на творба от млад композитор с еврейски произход, както и познати на публиката произведения. Пианистът Йефим Бронфман ще направи интерпретация на Концерта за пиано и оркестър № 2 от Ференц Лист, а Израелските филхармоници ще изпълнят Симфония № 5 от Густав Малер. Публиката ще чуе и премиерното за Америка изпълнение на „Азербайджански танц” от Авнер Дорман, който бързо се превърна в един от най-успешните и известни композитори на Израел. Този млад автор привлече интереса към своята музика с уникалния си подход към ритъма и тембрите в оркестъра, което не остана незабелязано от водещи диригенти, като Зубин Мета. Роденият през 1975г. Дорман вече е награждаван няколко пъти за творбите си – още 25-годишен стана най-младият композитор, спечелил престижната награда на Израелския министър-председател и бе удостоен с наградата „Златно перо” на „Израелското сдружение на композиторите и издателите” (ACUM). Той бе забелязан и в САЩ, където получи редица международни награди от „Американското общество на композитори, автори и издатели” (ASCAP) и Лигата на азиатските композитори.  Авнер Дорман има докторска степен в „Джулиард Скул”, а някои от творбите му са издадени от звукозаписната компания „Naxos”. Музиката му се представя от световни оркестри, като Нюйоркската филхармония, Филхармонията на Лос Анджелис в Hollywood Bowl, Мюнхенската филхармония, както и Виенския радио-симфоничен оркестър в Musikverein.