Нов фестивал за класическа музика в Латвия

Нов фестивал за класическа музика в Латвия

Мартин Енгстрьом

Директорът на прочутия фестивал “Вербие” Мартин Енгстрьом обяви пред световните медии, че ще основе нов летен фестивал в Латвия. Първата година той ще се проведе в четири поредни уикенда, за които вече са ангажирани музиканти от световна величина. В проявата ще се включат Симфоничния оркестър на Баварското радио с диригент Марис Янсонс, Израелския филхармоничен оркестър под палката на Зубин Мета, Лондонския симфоничен оркестър, дирижиран от Джанандреа Нозеда и Руския национален оркестър, ръководен от Михаил Плетньов. Втората година фестивалът ще се провежда в шест поредни уикенда, като броят им ще нарасне до осем през 2021г.

Сред солистите, които са поканени, са челистът Миша Майски, пианистът Мъри Перайя, цигуларят Вадим Репин и др.

За да реализира амбициозния си план, Енгстрьом разчита и на колегата си Мигел Естебан, съосновател на фестивала Вербие и продуцент в Лондонската компания Идили Лайв и асоцииран продуцент на “Мамма миа! Партито”.

Новият фестивал ще се нарича “Riga Jurmala Music Festival” и ще се проведе благодарение на подкрепата на филантропската фондация BMS, която се занимава със създаването на събития за класическа музика от световно ниво в Латвия. Програмата на първото издание на новия фестивал ще бъде оповестена през февруари 2019г.