Дудамел ще получи испанско гражданство

Дудамел ще получи испанско гражданство

Венецуелският маестро

Министерският съвет на Испания одобри Кралския декрет, с който се предоставя испанско гражданство чрез писмо за произход на венецуелския диригент Густаво Дудамел. По информация, публикувана в ежедневника „ABC“, решението е взето въз основа на „специалната връзка с нашата страна по културни и семейни причини“. Изданието уточнява, че маестрото е сключил брак с испанската актриса Мария Валверде.

Предоставянето на гражданство чрез писмо за произход е извънредно правомощие на Министерския съвет на Испания, което се упражнява при наличието на извънредни обстоятелства. Според чл.21.1 от Гражданския кодекс на страната, „гражданството се придобива с Кралски Декрет, когато произтекат извънредни обстоятелства у заинтересованото лице“. Всяко заявление се разглежда индивидуално от Министерския съвет, по чието усмотрение се вземат под внимание споменатите обстоятелства и се разрешава получаването на гражданство.

Диригентът, роден през 1981г. в Баркисимето, Венецуела, получава образованието си в Системата на детските и младежки оркестри в родината си, а международната си известност придобива след като печели конкурса „Густав Малер“ в Бамберг, Германия. В момента Дудамел съчетава ръководството на няколко състава- Филхармонията на Лос Анджелис, Симфоничния оркестър на Гьотеборг и Венецуелския симфоничен оркестър „Симон Боливар“. С последния репетира по Skype поради многобройните си ангажименти по света. През 2012г. Дудамел получи наградата „Грами“ за най-добра оркестрова интерпретация, а на 1 януари 2017г. получи ласкави отзиви за работата си с Виенските филхармоници по време на традиционния Новогодишен концерт. Тогава той се превърна в най-младият диригент, ръководил авторитетното и очаквано събитие в света на класическата музика.