Ричард Клайдерман ще свири утре в препълнената зала №1 на НДК

Ричард Клайдерман ще свири утре в препълнената зала №1 на НДК

Звездата на пианото пристига днес от Париж за концерти в София и Варна

Прочутият френски пианист Ричард Клайдерман ще свири утре, 29 ноември, от 20 ч. с Оркестъра на Класик ФМ радио в препълнената зала №1 на НДК, след като билетите за концерта бяха изчерпани напълно още преди няколко седмици. Вълшебникът на пианото отбелязва 40 години от началото на своята уникална кариера със световен тур на няколко континента. Днес той пристига у нас, придружен от своя продуцент Оливие Тусен и тонрежисьора Винсент Пулия. Българската публика ще чуе неговата актуална концертна програма, в която намират място най-големите му хитове и много нови пиеси – мелодии от филмите „Ла Ла Ленд“, „Cinema Paradiso“, „Имало едно време в Америка“, „Междузвездни войни“, „Джеймс Бонд“, „Леон“ и др. Почитателите на френския шансон ще оценят поредицата от нови аранжименти на песни, посветени на прекрасния град Париж. Любимата на всички „Балада за Аделин“, поставила началото на неговия звезден сценичен път, също е част от селекцията, както и българската песен „Хубава си, моя горо“, която Клайдерман подготви специално за родната публика през 2015 година. Ден след шоуто в София той се отправя към Варна, където на 1 декември от 19 ч. ще изнесе концерт в Двореца на културата и спорта.

Организаторите от „Кантус Фирмус“ вече добре познават стриктните изисквания на звездата по отношение на концертното пиано и осигуряват за събитието в столицата най-новия и качествен роял, който може да се намери в България – великолепният Yamaha CFX с дължина 275 см. (9 фута). Инструментът е собственост на сдружение „Виртуозно пиано“ и на него свирят само най-големите пианисти, гостуващи в България. В гримьорната на Ричард също ще бъде поставено пиано, а след генералната репетиция за него ще бъдат доставени плата с плодове, меню с топла храна и разнообразни видове десерти.

Ричард Клайдерман стъпва за първи път на българска сцена още през 2000-та година. До сега той е изнесъл общо 12 концерта у нас: 7 в София, 3 във Варна и по един в Русе и Велико Търново. В края на октомври т.г. у нас бе излъчен документалният филм „Да свириш Аделин“, заснет от екип на БНТ, в който музикантът разказва за своя път към голямата сцена и за цената на успеха.