Соня Йончева подготвя „нетипичен“ албум през 2020г.

Соня Йончева подготвя „нетипичен“ албум през 2020г.

Интервю за Класик ФМ радио

„Подготвям нов албум. Той ще излезе може би през 2020г. Хубавите неща стават бавно“. Това заяви Соня Йончева специално за Класик ФМ радио броени минути след края на световната премиера на документалния филм „Соня Йончева. Sempre Libera”, която се проведе в рамките на фестивала „Киномания“-2018. „Албумът ще бъде много по-интимен от всички останали, които съм правила досега и в който имам една малка изненада за българите в него, обаче няма да я кажа сега. Заглавието въобще и не съм мислила. Ще бъдат арии от различен период от време, няма да бъде типичен албум“, допълва младата българска оперна прима, която покорява най-големите световни сцени. Целта й е да приближи младите хора към оперното изкуство, „пеейки арии от най-автентичния период от време в класическата музика. Има само няколко инструмента, няма оркестър или диригент“, уточнява талантливото сопрано. Новият звукозаписен проект ще бъде представен с турне. „Обичам не да изненадвам хората, а да ги поддържам постоянно живи, да имат „апетит“. Не съм типичната певица, която след Вердиев албум ще запише диск с арии от Пучини. Така е по-интересно и за мен. Аз съм гъвкав артист, който обича да импровизира, да разкодира нови светове и много стари светове“.

Вдъхновена от концертите си в Мексико и Чили, от където се завърна в България, Соня Йончева признава: „Имам голяма мечта да запиша тези страстни, чувствени латиноамерикански „болерос“. Това ще бъде може би един “tribute“ към моя съпруг, който много ми помогна да разбера тази култура“. И допълва: „Преди 2 дни бях на Южния полюс. (смях) Пях там, хората са наистина прекрасни- много сърдечни, много отворени и страхотни почитатели на операта. Това е моята цел всъщност- как операта да стигне до една маса хора и най-вече до младите хора. Смятам, че е въпрос на характер и на това кой си ти, на личността, която имаш и какво излъчваш“.

Първата прожекция на документалния филм „Соня Йончева. Sempre Libera” се състоя в понеделник вечерта в препълненото кино „Люмиер Лидл“, в което гостите влизаха по червения килим. Сред многобройните зрители в залата ще откроим присъствието на преподавателките на оперната прима, оказали съществена роля за нейното музикално образование- Нели Койчева и Златина Делирадева, както и огромна част от близките, които пристигнаха специално от Пловдив за този важен момент за певицата. За съжаление, майка й Теменуга Йончева не успя да пристигне в залата, тъй като наглежда синът на Соня - малкия Матео в Швейцария, а съпругът й Доминго Хиндоян по същото време дебютира на пулта на оперния спектакъл „Аида“ в Стокхолм. Според режисьора и продуцент Георги Тошев, филмът се случва заради „упорството на Соня и постоянно пишещата й се биография". Както той сподели пред публиката в киносалона, това е „филм за майките -диви и бащите, които никога не си тръгват“. Георги Тошев представи екипа на филмовата продукция, който бе силно аплодиран от публиката.

Премиерата бе съпътствана и с едно много важно и съвсем заслужено „приятно задължение“, което имаше зам. министъра на културата Румен Димитров. Той се обърна към Соня Йончева с думите: „Прекланям се пред вашия талант“. Впоследствие Димитров връчи на оперната прима Плакет и грамота за принос в развитието и популяризирането на българската култура, подписана от министъра на културата на Република България Боил Банов. Статуетката е с фигура на елен от тракийско съкровище, открито в Севлиевско, уточняват от Министерство на културата.„Винаги съм казвала, че за един артист, най-важното нещо е да усети подкрепата на своята родина, на държавата, в която се е родил. Аз дължа много неща на България, но най-голямото е моят талант“ , сподели оперната прима пред публиката. След прожекцията се състоя и официалния коктейл в Клуб 1 на НДК.

Филмът „Соня Йончева. Sempre Libera” пренася зрителите в хотелската стая, гримьорната, бащината къща, влакът и някои от най-големите оперни театри в света като Метрополитън, Ковънт Гардън, Ла Скала, Виенската държавна опера, които се превръщат в своеобразна снимачна площадка, а Соня Йончева допуска екипа на лентата в един много съкровен свят на нейния живот, семейство, професионални и лични приятелства. „Имам толкова голяма сила в моите ръце и се опитвам да разбера на какво прилича, какво е, как да я канализирам и усещането в момента е точно това- как да я пренасоча, за да мога с това, което аз живея, да не остане само моя история, а да докосне колкото се може повече хора“, коментира изявеното сопрано. „Смятам, че житейският път може да бъде пример за много млади хора ,които се чувстват в една затворена черупка или са депресирани от всякакви факти. На мен ми се е случвало поради лични проблеми и дори професионални трудности да почувствам такива граници, такива лимити. Моята цел в момента е как да го споделя това по най-приятелски и най-близък начин с. Филмът е точно това – да се докосна до моята публика лично и затова за мен беше много важно да бъда в България тази вечер“, обяснява оперната певица. През пролетта на 2019г. Соня Йончева планира да изнесе концерт в родния си град Пловдив, който ще бъде Европейска столица на културата.

По-естествена, по-чаровна и по-откровена от всякога. Такава е Соня Йончева в интервюто на Георги Митов-Геми, което можете да чуете в звуковия файл под снимките вляво.