Професиите радио и ТВ журналист бяха представени на стотици млади ентусиасти

Професиите радио и ТВ журналист бяха представени на стотици млади ентусиасти

С bTV Media Group

В рамките на цял ден едни от най-ключовите професии в сферата на медиите като радио и ТВ журналист, синоптик, оператор и спортен журналист, бяха представени пред стотици млади ентусиасти. Едни от най-емблематичните гласове и лица на bTV Media Group показваха и отговаряха на въпроси за радиата N-JOY, bTV Radio, Jazz FM и Classic FM и за новинарския бранд с най-висока степен на доверие „bTV Новините“.

Генчо Генчев (Инспектор N-JOY), Деси Райчева, Нейа Димитрова, Лили Ангелова, Светослав Николов, Георги Митов, Радостина Узунова, Цветанка Ризова, Флорина Иванова, Станислава Цалова, Денислав Борисов, Мария Ванкова, Любен Кацаров се включиха в кампания за ранно кариерно ориентиране, споделяйки своя опит със стотици млади ентусиасти.

„Липсата на ранно кариерно ориентиране може да бъде сериозно предизвикателство пред бъдещите професионалисти, затова подобни събития са от съществено значение. Непосредственият досег с дадена професия може да запали искрата на любопитството в сърцата и да предотврати редица разочарования в личен и професионален план“, сподели Лили Ангелова от bTV Radio.

Магията на радиото и телевизията е нещо, което малко хора познават от първа ръка, но тези, които имат повече опит, с удоволствие го споделиха с младите ентусиасти. „Наричан още театър на ума, радиоефирът умее да възбужда съзнанието и да кара въображението да рисува. Затова е важно и за нас от bTV Radio Group да споделим с най-малките изкуството да бъдеш радиоводещ и да овладееш умението да пленяваш, посредством звуците и музиката“, сподели Деси Райчева от предаването „Приятно разсеяни с Деси" по радио N-JOY.

„Днес децата влязоха брилянтно в нашата роля, но някога и ние сме били на тяхно място. Самият аз се насочих към журналистическата професия в ранна ученическа възраст. Важно е да се ориентираш рано какво искаш да работиш, за да имаш време да насочиш усилия в тази посока“, каза водещият на bTV Новините Денислав Борисов.

В рамките на събитието водещите Георги Митов от Classic FM и Светослав Николов от Jazz FM радио изнесоха кратка лекция ,отговаряйки на въпросите: Какво е да си радиоводещ? Как знаеш всички новини? Колко езика трябва да владееш? „Радиото е лудост, която веднъж влезе ли под кожата ти, никога не те напуска“, сподели Светослав Николов – програмен директор на Jazz FM и водещ на предаванията „Джаз ден“ по джаз радиото и „За града“ по bTV Radio.

Водещите показаха на младите участници в изложението как се провежда интервю и как протича подготовката за едно радиопредаване. Работата на репортера и оператора също предизвика голям интерес сред учениците, които се вдъхновиха и направиха свои репортажи за събитието под инструкциите на Мария Ванкова и Любен Кацаров, които тази година станаха „Репортер на годината“ и „Оператор на годината“ на bTV Новините. Те бяха единодушни, че децата, които влязоха в техните роли, имат качествата да станат част от екипа на bTV Новините в бъдеще.

Голяма част от журналистите на bTV Media Group се влюбват в професията още като ученици и лесно се поставиха на мястото на децата по време на базара като им дадоха практически съвети и разкриха любопитни подробности за работата си зад кадър.

Снимки от събитието можете да видите на facebook страниците на радиоканалите, a как протече събитието – вижте в репортажа за „Преди обед“.