Росен Миланов се сбогува с Оркестъра на Астурия

Росен Миланов се сбогува с Оркестъра на Астурия

Българският диригент

Симфоничният оркестър на Княжество Астурия съобщи чрез своята пресслужба, че Росен Миланов ще напусне поста „главен диригент“ на състава, който заема до 31 август 2019г. От началото на септември следващата година българският маестро ще поеме ръководството на Симфоничния оркестър на Словенското радио и телевизия.

Самият Миланов обяви, че изоставя испанския оркестров състав след среща с неговия Управителен съвет (УС). Той изрази задоволство и гордост от това, че е бил част от „една толкова уважавана организация, която играе важна роля в културния живот на Астурия“. От своя страна, председателят на УС и съветник по въпросите на образованието и културата в испанската автономна област Хенаро Алонсо изказа благодарност за „отличния опит на българския диригент начело на оркестъра и скокът в качеството, което е довело неговото ръководство“. Мениджърът посочва, че ще започне процес на избор на нов главен диригент, подобен на този, който се проведе през сезон 2011/2012г.

Както съобщава вестник „Ла Нуева Еспаня“, договорът на диригента е изтекъл още през 2017г., въпреки че може да се подновява всяка година, но за общо три сезона. В случая Миланов е имал възможност да удължи контракта до лятото на 2020г. Отказът му да го направи вероятно се дължи на вътрешно проучване, изготвено през лятото на тази година и на фона на разразили се вътрешни боржения. Резултатите показаха, че мнозинството от оркестрантите са поискали българския диригент да слезе от подиума, както и главният мениджър на оркестъра Ана Матео да напусне своя пост. Тогава Хенаро Алонсо смяташе, че договорът на маестрото ще продължи до 2020г. Кризата в състава обаче продължава, както и синдикалните вълнения в него.

Припомняме ви, че Росен Миланов ръководи Симфоничния оркестър на Княжество Астурия от 2012г. До момента музикантите разширяват значително своя репертоар, особено що се отнася до музиката на 20 и 21 век. Съставът е изпълнявал няколко световни премиери на испански композитори като Оскар Наваро, Маркос Фернандес, Исраел Лопес Естелче и Габриел Ордас, както и европейски премиери, сред които творби на финландците Кая Саариахо и Ейноджухани Раутаваара и американеца Мейсън Байтес. В рамките на изминалите 7 сезона над 80 солисти с международна кариера са изнесли концерти със Симфоничния оркестър на Княжество Астурия, като откриваме имената на руския пианист Николай Лугански, американската цигуларка Лейла Йозефович и испанския виолончелист, който през 2006г. направи българския си дебют с Оркестъра на Класик ФМ, Адолфо Гутиерес Аренас.