Роландо Виясон е готов за Коледа с нов албум

Мексиканският тенор

Мексиканският тенор Роландо Виясон поднася нов албум на своите почитатели в духа на наближаващите празнични дни, като следва традицията, установена от Фриц Вундерлих, Лучано Павароти, Пласидо Доминго и Брин Терфел. Техните записи са съпътствали коледните и новогодишни тържества по време на детството на тенора и са озвучавали дома на съпругата и двамата им сина в Париж . „Разбира се, че имаше толкова много прекрасни неща, които исках да запиша, преди да направя коледния албум“, признава Виясон. „Но настъпи времето, когато се почувствах готов да се впусна в този огромен проект“, обяснява музикантът.

Дискът “Feliz Navidad“ излиза под знака на Дойче грамофон и е изпълнен с коледни песни на 5 езика, които владее оперния певец интерпретира с много енергия и настроение. Те отразяват както неговата лична история, така и универсалното послание на Рождество Христово- време за общуване със семейството и приятелите и за отваряне на сърцата ни към нуждаещите се. „Децата ми растат и си помислих, че преди да „отлетят от гнездото“, трябва да продължим тази традиция, която установи баща ми- да се изпълнява коледна музика. Нямаше Рождество, което да премине без песни за мир и радост“, признава Роландо Виясон. „Обикновено вечеряме заедно на Бъдни вечер. Понякога посещаваме приятели, понякога пътуваме и откриваме нови култури. Топлата прегръдка на Коледа е отворена за всички и съм щастлив, че докато имам това семейство всички ние можем да споделяме този дух“, заявява той.

Сред 13-тe произведения, включени в албума, са “Have Yourself a Merry Little Christmas,” “Stille Nacht,” “Feliz Navidad”, “Petit Papa Noël”, “ Tu scendi dale stelle” и др. Последното от изброените произведения предизвиква спомените на Виясон за изпълнението на великия Павароти. „За първи път чух “Tu scendi dale stelle”, интерпретирана от него. Това създаде една много специална връзка между мен и един от най-великите певци на всички времена. Тя ни напомня, че Коледа трябва да достигне до всички хора, да споделя любовта и да се раздава на всички“, обяснява тенорът. „Спомням си, когато чух “Petit Papa Noël” преди години в Cirque d'Hiver /„Зимния цирк“/ на Париж. Вече 20 години живея във френската столица и стана коледна традиция да водя децата ми в този развлекателен център, където да я чуят“, допълва той.

Записите са осъществени под съпровода на Националния симфоничен оркестър на Словакия под диригентството на Алън Уилсън. Участват хористите от Apollo Voices, а оркестрациите са на британския изпълнител Греъм Фут. Някои от песните са изпълнени в дует с немския певец и текстописец Заша и френската поп знаменитост Жюли Дзенати.

„Коледа е за любов и даряване на другите. Нейното послание е, че всички сме равни. Това, което празнуваме, е раждането на някой, който ни учи да обичаме хората, особено тези, които са по-малко щастливи от нас. Във време, когато има толкова много разговори за разделение, граници, изключване, мисля, че ни е необходима същността на Коледа повече от всякога, за да ни напомним, че ние не сме различни един от друг, че всички сме човешки същества и че трябва всички да бъдат обединени, независимо откъде идваме или в какво вярваме“, подчертава Роландо Виясон.