Книгата на Кент Нагано предстои да се появи на английски език

Книгата на Кент Нагано предстои да се появи на английски език

английски език

Освен изявите си на диригентския пулт, Кент Нагано има и още една страст- литературата. Книгата му „Очаквай неочакваното" излезе на немски език преди 4 години под знака на престижното германско издателство Berlin Verlag. Преди три години книгата се появи и на френски език със заглавие „Звуци, чудеса!“, отпечетано от канадските издатели Éditions du Boréal. До момента обаче се търсеше качествен преводач, чрез който книгата да достигне до всички, които владеят английски език. Предизвикателството ще поеме канадското университетско издателство “McGill-Queen’s University Press“, което си е поставило задачата да представи англоезичната версия на тази книга през 2019г.

Като се базира на собствения си живот и творчески път, Кент Нагано разкрива дълбоко личната си история за отдадеността към шедьоврите, написани от великите класически композитори, за впечатляващите моменти от работата му с големите симфонични оркестри по света и за неуморните усилия за достигането на музиката до по-широк кръг публика. Освен професионално и критично мислене, той привнася и хумористични нотки от дългогодишната си музикална кариера. В книгата са включени и няколко разговора на Нагано, сред които се отличават срещите с Кардинал Рейнхард Маркс и бившия канцлер Хелмут Шмит.

66-годишният диригент коментира значението и бъдещето на класическата музика. Читателите разбират неговата гледна точка за това, че класиката е в опасност да изчезне от ежедневната реалност на широката общественост и да се превърне в антиквариат на социален елит. Според маестрото, нейната загуба не само ще доведе до обедняване на обществото от културна гледна точка, но и ще го лиши от вдъхновение, остроумие, емоционална дълбочина и чувство за общност. Загрижен за промяната на ценностите в западните общества Кент Нагано настойчиво призовава публиката да се обърне към класическата музика.