Историческият Архив на Римската опера гостува в София с изложба за Росини по инициатива на Италианското посолство в България

Историческият Архив на Римската опера гостува в София с изложба за Росини по инициатива на Италианското посолство в България

студиото на Класик ФМ

„Скъпа Италия, най-сетне ти се любувам“. Тази фраза от прочутия дует от операта „Турчинът в Италия“ от Джоакино Росини служи за наименование на изложбата, която ще бъде открита днес, 19 ноември 2018г., в София. Експозицията е посветена на произведенията на изтъкнатия италиански композитор, от чиято кончина се навършиха точно 150 години. Изложбата се организира от Посолството на Италия в България, Римската опера и Софийската опера и балет. Експонатите в нея са част от колекцията на Историческия архив на Оперния театър в Рим и включва скици и рисунки на модели на облекла, костюми и видеоматериали от опери на Росини по сценография на Римската опера.

„За мен като Посланик на Италия е важно да „разпаля апетита“ за нашата чудесна страна и за да подобрим още повече нашите отлични отношения между Италия и България “, заяви в ефира на Класик ФМ радио Н.Пр г-н Стефано Балди. По думите му , „не съществува нищо по-добро от кухнята и музиката като възможност да се обединят допълнително нашите две страни“. Освен композитор, Джоакино Росини е бил и страстен любител на гастрономическите специалитети. Посланик Балди посочи още, че „много от произведенията му правят връзка с италианската кухня“. Ето защо изложбата се провежда в контекста на 3-тото издание на Седмицата на италианската кухня по света, която ще се състои от 19 до 25 ноември в столицата.

„Ние създадохме този архив, който до 2001г. той не съществуваше. Събрахме огромния материал, който притежаваше театъра. Това е сложна структура, в която се включват елементи и документи от различно естество- скици и рисунки на модели от различните спектакли в продължение на 138 години“, коментира директорът на Архива на Римската опера г-н Франческо Реджани. „Архивът е публична структура. В него влизат студенти, научни работници и хора, които идват от любопитство, за да се запознаят с нас и осъзнават колко огромно е това културно наследство“, каза още той. И допълни, че Римската опера е открита 27 ноември 1880г. с постановката „Семирамида“ от Росини.

„Организирането на тази изложба за нас означава голяма гордост, защото музиката е един от елементите, които свързват народите, а не ги разделят“, подчертава Реджани. Според Алесандра Малусарди- зам.директор на Архива на Римската опера, той съдържа „11 хиляди скици и рисунки, 84 000 костюми, над 100 000 снимки и целия обзор на печата от 1911г. до днешни дни, програми и плакати“. Един от автентичните документи, които ще бъдат показани в София, е „първият том от оригиналната партитура, отпечатана през 1825г. за „Севилският бръснар“. Тази опера има голямо значение. Имаме 8 различни сценографии“, допълни тя. Зам.директорът на Архива на Римската опера донесе в студиото на Класик ФМ част от скиците на тези сценографски решения, които ще бъдат включени в експозицията.

Изложбата „Скъпа Италия, най-сетне ти се любувам“ ще бъде отворена за посетители до 6 декември 2018г. в дните вторник, четвъртък и събота от 15 до 19ч. и в неделя от 13 до 16ч.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми с Н.Пр Стефано Балди, Франческо Реджани и Алесандра Малусарди в звуковия файл под снимките вляво. Очаквайте видео от гостуването им в нашата фейсбук страница!