Виенската филхармония обяви програмата за Новогодишния концерт на 1 януари 2019г.

Виенската филхармония обяви програмата за Новогодишния концерт на 1 януари 2019г.

1 януари 2019г.

Подробностите около едно от най-очакваните събития в света на класическата музика постепенно се разкриват. Виенската филхармония обяви програмата за традиционния Новогодишен концерт, който ще се проведе на 1 януари 2019г. в Златната зала на „Музикферайн“ – Виена. От културната институция съобщиха, че шест от произведения, които ще прозвучат в първия ден на следващата година, никога не са изпълнявани по време на авторитетното събитие. Именно с такава творба реномираният оркестър ще открие тържествената проява - "Schönfeld-Marsch“, op.422 от Карл Михаел Цирер. Любопитен факт е, че към настоящия момент Виенските филхармоници никога не са свирили това произведение, посветено на австрийския генерал Антон фон Шьонфелд. В списъка, който ще откриете ТУК, присъстват и някои от най-ярките творби, написани от Йозеф Щраус, Йозеф Хелмесбергер, Йохан Щраус- син и Едуард Щраус. Към програмата ще бъдат добавени валсът „На хубавия син Дунав“ от Йохан Щраус- син и „Радецки марш“ от Йохан Щраус- баща.

Концертмайстор ще бъде изявената българска цигуларка Албена Данаилова, а диригент на концерта - Кристиан Тилеман. 59-годишният маестро работи като главен диригент на Щатскапеле Дрезден и е артистичен директор на Великденския фестивал в Залцбург. Въпреки че от 2000г. активно си сътрудничи с Виенската филхармония, едва сега той ще има възможността за първи път да ръководи Новогодишния концерт.

Градските градини на Виена, с които си партнират Виенските филхармоници, отново ще украсят залата със своите шедьоври, изработени от цветя. Австрийските градинари и цветари ще създадат пъстра палитра от флорални ансамбли, които ще привнесат допълнителен колорит и елегантност на събитието.

Новогодишният концерт на Виенската филхармония ще бъде излъчен в повече от 90 държави, сред които и България, и ще обхване публика от 50 милиона телевизионни зрители от целия свят.