Виктория Василенко: „Музиката на Дину Липати се изпълнява незаслужено малко по света“

Виктория Василенко: „Музиката на Дину Липати се изпълнява незаслужено малко по света“

свири днес в зала „България"

За първи път в музикалния живот на България тази вечер ще звучи творбата за пиано и оркестър „Концертино в класически стил“ на румънския пианист и композитор Дину Липати /1917-1950/. Съвсем разбираемо, премиерата влиза в програмата на фестивала „Пиано Екстраваганца“, чиято идея поначало е да представя нечути досега или останали в сянка произведения. Шанса да изсвири премиерно пред българската публика тази четиричастна творба от 1936г. има Виктория Василенко, за която това не е първия досег с композиция на Дину Липати. „Миналата година, когато свирих на Фестивала „Енеску“ в Букурещ, след като спечелих там I-ва награда, ме поканиха точно с предложение да изсвиря неговия Концерт за две пиана и оркестър с още един румънски пианист, и това за мен беше всъщност първото откритие на композитора Липати“, разказва тя. Но прочита й сега на другото негово произведение - „Концертино в класически стил“ за соло пиано и оркестър, я кара да мисли, че тук се среща с нещо напълно непознато: „Музика, която наистина е много интересна и много различна и двата концерта нямат абсолютно нищо общо - като форма, в която ги е композирал, в стил, в послание…“ Виктория Василенко описва партитурата като „много интересна смесица от Бах и ранен Стравински“. „Музиката, както се подразбира от името, е написана в максимално класически стил, т. е. формата е класическа – четири части, изключително ясна… Като пианист бих казала, че е доста чепата пиеса, композирал я е действително доста трудно – предизвикателство е за пианиста“, допълва тя. А нейното обяснение за тази трудност се събира само в едно изречение: „Дину Липати при всички положения е бил един изключителен виртуоз!“ Разучавайки партитурата и слушайки запис на самия Липати с тази творба, Виктория е открила изумителната лекота, с която легендарният пианист я свири: „Според мен, тя точно така би трябвало да бъде изпълнена и точно заради това и не се изпълнява много често - не много пианисти биха приели това предизвикателство“, твърди тя.

След Висшето училище за музика „Кралица София” в Мадрид в класа на проф. Дмитрий Башкиров, едногодишни майсторски класове в Академията за пианисти в Лаго ди Комо /Италия/ при различни клавирни педагози, сега Виктория е в Белгия, където продължава обучението си в частния музикален колеж „Кралица Елизабет” във Ватерло. Вече като младо семейство с именития руския пианист Сергей Редкин, с когото и свирят заедно, двамата са студенти там и изнасят концерти, а в края на ноември им предстои концертна програма с руски композитори за две пиана. „И паралелно с това съм студентка в Кралската академия в Брюксел при проф. Боян Воденичаров - нашият знаменит пианист“, с гордост подчертава тя. И все пак, когато е нужен съвет, насока или просто друга гледна точка, Виктория се обръща към този, който има „изключителен опит, страхотен пианист е и много ми е помагал досега“ – нейният съпруг Сергей Редкин, до когото се допитва включително и за музиката на Липати. „Във всеки един момент искам съвет, защото това за мен е изключително важно и до края на живота ми ще бъде много важно – да има човек, който да може да ми помогне“.

По покана на Людмил Ангелов, на когото Виктория Василенко искрено се възхищава, а и по негова идея, тя ще изпълни тази вечер в зала „България“ от 19ч. „Концертино за пиано и оркестър“ от Дину Липати, акомпанирана от Софийската филхармония, на която не за първи път е солист. Но с диригента Росен Гергов досега не са работили заедно: „Много съм доволна, че точно с него се осъществява този проект - прекрасен диригент, може да се разчита на него във всеки един момент, много внимателен и много добре се комуникира с него“, бяха отзивите й още след първата репетиция. Виктория казва, че няма търпение да представи композитора Липати на българската публика, защото се чувства „много приятно изненадана и много щастлива, че вече съм изсвирила всички композиции на Дину Липати, които не са много, но определено незаслужено малко се изпълняват по света“.

Чуйте целия разговор на Юра Трошанова с Виктория Василенко, под снимката вляво!