Classic FM радио награди над 65 съвременни „Будители по ноти“

Classic FM радио награди над 65 съвременни „Будители по ноти“

Кампанията на единственото радио за класическа музика приключи със страхотен успех и бурни аплодисменти

Над 65 преподаватели от София и страната се включиха в първото издание на кампанията „Будител по ноти“. Тя бе инициирана от Classic FM радио в подкрепа на съвременните будители в сферата на музиката - учителите по музика в училища, детски градини, читалища и школи. Във връзка с инициативата на телефонния секретар на радиотопостъпиха многобройни обаждания, както и съобщения, публикувани във фейсбук страницата на Classic FM. Участниците разказаха своите истории в ефира на медията за отношението на съвременните деца към българската музика и споделиха още какво ги мотивира да преподават музика днес. Първите музикални педагози, които се включиха в кампанията „Будител по ноти“, вече получиха двоен компактдиск с мюзикълите на Александър Владигеров - „Веселите музиканти“, „Вълкът и седемте козлета“ и вокално-симфоничната приказка „Червената шапчица". Сред тях са диригентката на Детски хор „Пим-Пам“ Ирена Христова, която преподава в столичното 144 СУ „Народни будители“, диригентката на вокален ансамбъл „Фортисимо“ Милена Добрева, която изгражда вкуса на своите ученици към музиката в СУ „Димчо Дебелянов“- Бургас, Светлана Струнджева- музикален педагог и ръководител на ДВГ „Сладки пуканки“ към Националния дворец на децата, Петя Букурещлиева- композитор, преподавател по музика в 41 ОУ „Св.Патриарх Евтимий“- София, както и Мария Палиева - дългогодишен преподавател в Националното музикално училище „Л.Пипков“- София.

На специално събитие, организирано от Националния форум „Орфеева дарба“, водещи от екипа на Classic FM заедно с една от вдъхновителки на кампанията Величка Владигерова се срещнаха лице в лице с музикални педагози от детски градини в столицата и страната. Водещите на „Сутрешно кафе“ Георги Митов-Геми и Радостина Узунова разказаха подробности за зараждането на инициативата и нейното развитие в ефира на радиото. С огромно вълнение съпругата на Александър Владигеров изказа благодарност за всеотдайността, с която преподавателите работят за събуждането на интереса у най-малките към стойностната българска музика. Тя разкри моменти от създаването на двойния компактдиск, който всеки от педагозите получи безвъзмездно, за да използва в своите занимания с деца. От своя страна, председателят на Национален форум „Орфеева дарба“ проф. Галина Стоянова припомни въодушевлението си от подобна среща с Александър Владигеров преди 40 години и определи благородния жест като „царски подарък за преподавателите по музика“ в детските градини. Емоционалните изказвания доведоха до оглушителни аплаузи в залата, лични благодарности и много снимки, част от които можете да видите тук

След успешното начало на кампанията „Будител по ноти“, Classic FM ще продължи да подкрепя музикалното образование в страната чрез следващи издания на инициативата. Междувременно единственото радио за класическа музика в България подготвя нови предизвикателства и подаръци за своите слушатели във връзка с 24-тия си рожден ден.

Classic FM е част от bTV Radio Group, която включва и радиостанциите - N-JOY, bTV Radio, Jazz FM и Z-Rock. Можете да следите всички новости около програмата на Classic FM радио на честота 88 MHz в София, както и на www.classicfm.bg, защото класиката не е ретро, тя е завинаги.