Трио с българско участие се включва в 10-тия Международен музикален фестивал в Уимбълдън

Уимбълдън

Уимбълдън не е известен само за почитателите на тениса, а и за ценителите на музиката. За 10-та поредна година лондонското предградие дава името на Международен музикален фестивал. Тази година в него ще вземе участие и триото „Исимсъз“, в което свири Михаил Петров /на снимката вляво/. Българският виолончелист заедно с колегите си Пабло Ернан Бенеди и Ердем Мъсърлиоглу ще изнесат концерт на 16 ноември вечерта в църквата „Свети Йоан Кръстител“, построена преди 140 години в Уимбълдън.

Патрон на тазгодишния фестивал е директорът на Уигмър хол Джон Гилхоли. Към него се присъединяват легендарният пианист Алфред Брендел, кларинетистът Майкъл Колинс, челистът Рафаел Уолфиш, виолистът Рива Голани и тенорът Иън Партридж. Международният музикален фестивал "Уимбълдън" е основан от известния филмов сценарист и режисьор Антъни Уилкинсън. През изминалото десетилетие Уилкинсън организира близо 200 концерта, като успя да доведе в Уимбълдън музиканти от световна величина, както и да осигури платформа за млади музиканти в началото на кариерата си.

Темата на 10-тото издание на фестивала е "Гледайки напред" и съчетава ретроспективни елементи от историята на проявата с идеи за бъдещето й. По думите на Уилкинсън, "Джон Гилхоли е много полезен със съветите си за програмата и предложи ентусиазирано да направи преглед на онова, което сме изработили до момента. За нас е чест, че той се отнася към фестивала с такова голямо уважение и се радваме, че ще стане наш патрон“.