Младежкият оркестър на ЕС почете 100-годишнината от края на Първата световна война

края на Първата световна война

Младежкият оркестър на Европейския съюз свири на тържествената церемония по повод 100-годишнината от края на Първата световна война в Париж. Под диригентството на Василий Петренко оркестърът изпълни „Болеро“ от Морис Равел на специално изградената сцена под Триумфалната арка. В неделя, на 11 ноември, публиката на оркестъра се състоеше от близо 70 световни политически лидери, които на края на изпълнението станаха на крака и изслушаха прави грандиозния финал на „Болеро“. Този момент бе и кулминацията на възпоменателната церемония под патронажа на френския президент Еманюел Макрон, предавана на живо от телевизионния канал France 2. За участие в нея бяха поканени иоще музиканти: роденият в Париж американски виолончелист от китайски произход Йо-Йо Ма, получил през 2010г. Президентския медал на свободата в САЩ, свири близо до Гроба на незнайния войн, а африканската певица Анджелик Киджо пя в почит на колониалните войски, борили се за Франция по време на войната.

Руският диригент Василий Петренко, който оглавява Младежкия оркестър на ЕС вече три години, назова своите музиканти „културни посланици на Европейския съюз“. Маршал Маркъс, главен изпълнителен директор на ансамбъла, заяви, че за оркестъра „да има принос към това възпоменание за края на една от най-мрачните и кървави европейски войни, е чест от най-висок порядък“ и увери: „ние заставаме редом с всички, които вярват в Европа на хората, работещи заедно, а не един срещу друг“.

Междувременно, точно на 11 ноември 2018г. в деня на участието на Младежкия оркестър на ЕС във възпоменателната церемония, на 88-годишна възраст е починала Джой Брайър – съоснователката на този ансамбъл, съобщават от оркестъра. След като Великобритания се присъединява към Европейската общност през 1973г., Джой и нейният съпруг Лайнъл Брайър /1928-2006/ основават ансамбъла в средата на 70-те години на миналия век.