Хосе Карерас ще бъде отличен от испанската музикална общественост

Хосе Карерас ще бъде отличен от испанската музикална общественост

1-ви награди Ópera XXI

Асоциацията Ópera XXI, която обединява основните театри, опери и фестивали в Испания, взе решение за присъждане на своите първи награди. Специално отличие ad personam' ще получи световноизвестния оперен певец Хосе Карерас. Призът ще бъде връчен заради „сериозния принос на тенора в оперното изкуство“, съобщават организаторите. С Наградата за институция ще бъде удостоена Асоциацията на приятелите на операта в Ла Коруня.

Очаква се решението на журито в останалите пет категории- дирижиране, режисура, най-добър певец/певица, най-добра инициатива за развитие или разпространение на оперната дейност и нова оперна продукция. Изборът ще бъде направен сред 65 кандидатури, подадени до края на септември, а резултатите се очакват най-рано в края на ноември 2018г.

Церемонията по връчването на наградите ще се проведе в Театър „Лисеу“ в Барселона на 21 март 2019г.

В момента Хосе Карерас се намира на турне в Япония. След като получи новината, той изпрати съобщение до организаторите, с което благодари за оказаната чест. Припомняме ви, че изтъкнатият тенор ще изнесе последния си концерт в България на 11 май 2019г. в зала "Арена Армеец" в София.