Кралската опера чества десет години, откакто излъчва в кината

Кралската опера чества десет години, откакто излъчва в кината

Лондон

Кралската опера в Лондон започва първия си Филмов фестивал. От 3 декември 2018г. до 6 януари 2019г. в обновения Театър „Линбъри“ в „Ковънт Гардън“ ще могат да се видят 21 заглавия, които ознаменуват една съществена годишнина в най-новата история на театъра – десет години, откакто Кралската опера влезе в кината и започна да излъчва там богатото разнообразие от балетния и оперния си репертоар. Театър „Линбъри“ беше затворен за реконструкция още през 2016г. и този декември отново ще приема публика в зала с капацитет от 406 места, а от Кралската операго определят като „най-новият и най-интимен театър в Уест Енд“. Там петседмичният фестивал започва на 3 декември с прякото излъчване на балета „Лешникотрошачката“ на Чайковски, директно от главната сцена на Кралската опера, което ще бъде последвано от още 20 прожекции по-нататък. Някои от тях ще бъдат специално предназначени за децата /от 5 до 15 години/, затова и техният достъп ще бъде свободен, като например още първата прожекция на „Лешникотрошачката“. Тя е включена в специална семейна Коледна серия от общо 11 прожекции, която театърът описва като „Коледно удоволствие за цялото семейство“ в съботните и неделни дни. Тук е и „Вълшебната флейта“ - операта на Моцарт, излъчвана на живо през септември 2017г., а сега на 9 декември ще бъде показан нейния запис.

Друг акцент от оперните заглавия във Филмовия фестивал е„Травиата“ на Верди със звездата Рене Флеминг, в едно от нейните редки превъплъщения в ролята на Виолета, заедно с тенора Джоузеф Калея и баритона Томас Хемпсън. Тази „Травиата“ бе на големия екран през 2009г. и има запис на DVD, а и точно тази постановка на театралния и филмов режисьор Ричард Еър от 1994г. сега влиза отново в афиша на театъра от януари 2019г. „Шанс да се види дебютът на Йонас Кауфман като Отело“ – така театърът кани публиката си на прожекцията от 21 декември на вече заснето представление на операта „Отело“ от Верди и показвано в кината през миналото лято. В ролята на Дездемона е ученичката на Райна Кабаиванска Мария Агреста.

Важно е да подчертаем, че във всички тези оперни представления концертмайстор на оркестъра на Кралската опера е българският цигулар Васко Василев, който е на този пост вече 25 години.