Филми за Соня Йончева и Рудолф Нуреев привличат ценителите на класиката на фестивала „Киномания“ 2018

Филми за Соня Йончева и Рудолф Нуреев привличат ценителите на класиката на фестивала „Киномания“ 2018

От 15 до 29 ноември 2018 г. в Киномания

Наближава началото на 32-то издание на фестивала „Киномания“, чийто медиен партньор е Класик ФМ радио. От 15 до 29 ноември 2018 г. в София ще бъдат прожектирани 55 филма, които ще накарат публиката да се засмее или да се замисли. „Тази година предприемаме нова стратегия. Филмите, които ще бъдат показани в зала 1 на НДК ще имат по една единствена прожекция там с изключение на филма „Папа Франциск: Човек на думата си“, сподели в ефира на Класик ФМ радио програматорът Владимир Трифонов. Той работи по изграждането на фестивалния афиш в тандем с Хермина Азарян.

Фестивалът „Киномания“, който е част от Календара на културни събития на Столична община за 2018г., отправя редица филмово-музикални предизвикателства към публиката. Първите от тях вече бяха поднесени с лентите „Вълшебната флейта“ и „Сарабанда“ в рамките на ретроспективата по повод 100 години от рождението на великия шведски режисьор Ингмар Бергман. Тя продължава до 14 ноември.

На 23 ноември в зала 1 на НДК от 19ч. ще се състои прожекцията на третия филм на Ралф Файнс като режисьор, който носи заглавието „Рудолф Нуреев: Бялата врана”. Лентата проследява живота на един от най-легендарните балетисти за всички времена, като е базирана на книгата „Рудолф Нуреев: Животът” от Джули Кавана. „Филмът разказва за младите години на артиста, за формирането му като звезда в трупата на днешния Мариински театър в Санкт Петербург и турнето на тази трупа в Париж, когато той осъществява своето феноменално бягство отвъд Желязната завеса“, заяви Трифонов. „Това не е просто биографичен филм, а филм за балета, направен от един велик драматичен актьор какъвто е Ралф Файнс, който много добре усеща и това изкуство“, допълва той.

Сред документалните заглавия на „Киномания“ се откроява световната премиера на филма „Соня Йончева. Sempre Libera”. Тандемът, съставен от журналиста и продуцент Георги Тошев и режисьора по монтажа и съсценарист Ема Константинова, работи 2 години и половина над новия филм, който проследява напрегнатото ежедневие на оперната прима и триумфалното й шествие по най-големите световни сцени като Метрополитън опера, Ковънт гардън, Ла Скала, Виенската Щатсопера и др. „Късмет е, че този филм се появява, когато кариерата на Соня Йончева е в своя апогей. Със сигурност това ще продължи още дълги години и ще бъде интересно да видим нов филм за нея след 10 години и за развитието й, което ще се случва тепърва“, посочва Владимир Трифонов. Премиерната прожекция е предвидена за 26 ноември от 19:00 часа в кино „Люмиер Лидл”. Билетите за филмите в зала 1, както и за ретроспективите на Бергман са в продажба на касите на НДК и на tickets.ndk.bg

Програматорът разкри подробности за заглавието на откриващия филм „Времето е наше” на режисьора Петър Попзлатев, както и някои от световните кинохитове в афиша на „Киномания“, които ще доставят цялостна културна и естетическа наслада от преживяването. Чуйте какво още разказа Владимир Трифонов в интервюто на Георги Митов-Геми, което ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.