Младо оперно дарование спечели Националната стипендия „С усилия към звездите“ за 2018 г.

Младо оперно дарование спечели Националната стипендия „С усилия към звездите“ за 2018 г.

Красимира Стоянова ще й бъде ментор

Младото оперно дарование Стефани Кръстева спечели Националната стипендия „С усилия към звездите“ в област "Музика". Тя ще работи с изтъкнатото българско сопрано Красимира Стоянова, която ще бъде ментор на стипендиантката. 

Оперната прима и инициатор на стипендията Ина Кънчева и менторите Недко Солаков, Георги Господинов, Красимира Стоянова, Галина Борисова и Явор Гърдев обявиха имената на носителите на Национална стипендия „С усилия към звездите“, която се връчва за първи път през настоящата 2018г. Събитието се състоя в Литературен клуб „Перото“ на НДК и събра артисти, общественици, приятели и спомоществователи на инициативата.

Ина Кънчева разказа пред присъстващите, как е стигнала до идеята за учредяване на стипендия в подкрепа на млади таланти, какво я е вдъхновило и как вижда развитието на проекта в бъдеще. Петимата ментори споделиха своите лични мотиви да се включат в първото издание на конкурса и да съпътстват в рамките на една година млади артисти с потенциал по пътя им към растеж и развитие. Събитието бе уважено от Йорданка Фандъкова, кмет на община София, която поздрави учредителите за инициативата и за стремежа им да подпомагат и насърчават развитието на образованието, културата и изкуството. От името на НДК – партньор и домакин на инициативата, приветствие отправи Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК.

Първото издание на Национална стипендия „С усилия към звездите“ излъчва повече от един стипендиант в две от областите на изкуството. В област „Литература“ наградата ще бъде поделена между двама кандидати, а в област „Театър“ – между трима млади артисти. Решението на Експертната комисия е да подкрепи повече от един кандидат, поради ярките им качества и потенциал и да насочи усилията си към тяхното развитие и растеж, а не просто към осъществяване на проектите, с които са кандидатствали.

Стипендианти на Национална стипендия „С усилия към звездите“ за 2018 г.

Област „Визуални изкуства“ – Радослав Нинов - Руди

Област „Литература“ – Александър Габровски и Йонна Елми

Област „Музика“ – Стефани Кръстева

Област „Танц“ – Стефани Ханджийска

Област „Театър/Пърформанс“ – Емона Илиева, Констанца Гецова, Надя Керанова

Подробна информация за стипендиантите ще намерите ТУК

Кандидатстването за второто издание на конкурса ще бъде възможно между 24 май и 1 септември 2019 г., а победителите по традиция ще бъдат обявени в навечерието на Деня на будителите.

Интервютата на Георги Митов-Геми със Стефани Кръстева и Александър Габровски ще откриете в звуковите файлове под снимките вляво.

Национална стипендия „С усилия към звездите“ (Per aspera ad astra) е учредена от фондация „Културни перспективи“ и КЦМ 2000 ГРУП по идея на оперната певица Ина Кънчева с основната идея да поощрява кандидати, които имат потенциал да поемат по пътя на устойчиво развитие, да оставят трайни следи и да формират тенденции в българската и в световната култура. Стипендията се реализира благодарение на изключителната подкрепа на основните партньори Столична община, ДЖЕНЕРАЛИ ЗАСТРАХОВАНЕ АД, ПроКредит Банк (България) ЕАД, ALTO Communications & Publishing.

Фондация „Културни перспективи“ е създадена през 2012 г. Неин учредител, председател и артистичен директор е оперната певица Ина Кънчева. За тези няколко години фондацията успя да постави началото на много и да реализира успешно няколко проекта, подкрепени от дарители, други фондации, спонсори, партньори и сподвижници. Проектите са пречупени през призмата на класическата музика, литературата, изобразителното изкуство и др., в които са интегрирани различни артистични формати. Чрез реализацията на някои от проектите фондацията даде успешен старт и шанс за по-нататъшно развитие на няколко артисти, а други от тях представи в ново измерение. Фондацията се радва на изключителната доброволна подкрепа от страна на експерти и специалисти в сферата на мениджмънта и комуникациите.

КЦМ 2000 ГРУП е бизнес структура, изградена изцяло с български частен капитал. Основните сектори на холдинга са рудодобив и преработка на минерални суровини, производство на метали и метални продукти, комплексен индустриален сервиз, технологичен инженеринг и търговия.