Българин победи в Първия международен конкурс за класическа китара „GuitArt”

Българин победи в Първия международен конкурс за класическа китара „GuitArt”

Младият китарист

Младият китарист Георги Димитров – Жожо стана победител в Първия международен конкурс за класическа китара „GuitArt”, който се състоя в Академията за музикално танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Събитието е част от 12-то поредно издание на Международен фестивал на китарата „GUITARТ”, включен в програмата на Есенния салон на изкуствата в Пловдив – 2018.  След предварителен тур с аудио-видео записи на участниците в конкурса, бяха избрани шестима финалисти. Жожо, който е студент в класа на Паоло Пегораро в Университета по изкуствата Грац, Австрия, успя да впечатли журито и да се пребори със сериозната конкуренция. Негови подгласници станаха Лука Ловрекович (Хърватска) и Павел Ралев (Англия/България), а дипломи за финалисти получиха Марчин Кожьол (Полша), Франсиско Лопес (Португалия) и Милена Петкович (САЩ/Сърбия).

Наградата, с която бе удостоен Георги Димитров – Жожо, е китара Altamira модел L’Orfeo на стойност 5000 Евро. Освен това, талантливият музикант получи възможността да вземе участие в конкурса EuroStrings Winners’ Competition в Лондон- 2019г., да се включи в концерти на минимум 8 фестивала от веригата на European Guitar Festival Collaborative и в събитията от тази платформа, както и да изнесе солов рецитал на Международен китарен фестивал GuitArt, 2019г.

Финалистите бяха оценявани от авторитетно жури в състав: Горан Кривокапич (Черна гора/Германия) - един от най-изтъкнатите класически китаристи на нашето съвремие, носител на най-престижните награди от конкурси в света, преподавател в Hochschule für Musik Köln; Доц. Стела Митева - Динкова (България) - преподавател по китара в АМТИИ - Пловдив и концертиращ китарист; Мак Гргич (Словения) – Артистичен директор на проекта EuroStrings и директор на Zagreb Guitar Festival, концертиращ китарист; Бошко Радойкович (Сърбия) - директор на ”Guitar Art Festival”, Белград, преподавател по китара; Мая Радованлия(САЩ/Сърбия) - преподавател в University of Minnesota , член на ”Minneapolis Guitar Quartet”.

Първият международен конкурс за класическа китара „GuitArt” е член на европейския проект EuroStrings - European Guitar Festival Collaborative - платформа за сътрудничество, която обединява 17 международни китарни фестивала в Европа и се съфинансира от програмата „Творческа Европа“ на ЕС. Проектът дава възможност за изява на млади изпълнители на класическа китара на възраст от 18 до 30 г. Победителите от 17-те фестивални конкурса стават част от EuroStrings Young Stars и ще имат възможност да се появят на различни международни сцени, да обменят опит с други млади артисти, а също така и със световноизвестни професионални китаристи. Young Stars ще се впуснат и в предизвикателството да участват в годишния конкурс EuroStrings Winners’ Competition, който ще се проведе през 2019г. в Лондон. Победителят от този финален конкурс ще получи парична награда в размер на 10 000 Евро и ще има шанса да концертира в САЩ, Азия, Южна Америка и Австралия.