Бах се свири все по-бързо…

Бах се свири все по-бързо…

Ново изследване

Внимателното прослушване на някои записи може да ви наведе на мисълта, че скоростта на изпълнение в последно време все повече се увеличава.Това бе и целта на ново изследване, което направиха две от водещите звукозаписни компании в света на класическата музика – Deutsche Grammophon и Decca, които концентрираха усилията си само върху записите с произведенията на един композитор - Й.С.Бах /1685-1750/. Те разкриват, че сега неговата музика се свири средно с 30% по-бързо, отколкото преди половин век. Доказателствата се базират върху някои записи от последните 50 години, събрани в новия проект „Бах 333“ /“BACH 333” на двете компании, съвместно с Баховия архив в Лайпциг/, който чества 333-годишнината от рождението на великия творец през настоящата 2018г.
 Както пише британското списание The Strad, сред тази обширна колекция се откроява един компактдиск, който дава красноречив пример: от пет различни изпълнения на Двойния цигулков концерт на Бах, най-ранният от тези записи принадлежи на Давид Ойстрах и Игор Ойстрах от 1961г.и продължава 17 мин., докато по-късен запис от 1978г. е с продължителност едва малко над 15 мин., а най-последният от 2016г. трае само 12 мин. „Това е базисна промяна във вкуса - от доста тежкия концертен стил в предишните години към нещо, което е по-леко, ефирно и гъвкаво“, коментира британският музикален изследовател, критик и администратор сър Никълъс Кениън.

В продължение на две години е подбирана музиката за проекта „Бах 333“/съдържащ над 280 часа музика в 222 компактдиска/, за да се стигне до резултат, който представлява най-мащабния подобен звукозаписен продукт, правен досега в историята върху творчеството на композитора. А защо 333? Отговорът откриваме в описанието на проекта: „2018-табележи 333 години от раждането на Йохан Себастиан Бах. Музиката от Баховото време далеч е надминала повърхностния процес от обикновеното изписване на приятно звучащи хармонии върху нотния лист хартия – тя е имала религиозна величина и значимост, вградени в самата структура. От особено значение в някои от Баховите творби са препратките към числото три, рефлектиращо във важната доктрина на Божието триединство, която лежи в сърцевината на лютеранската вяра на Бах. Така че, поне за Бах, 333 би имало реално значение“.

Вижте Johann Sebastian Bach - Bach 333 Official Unboxing Video ТУК