Кой спечели

Кой спечели "Кристална лира" 2018?

Слушателите гласуваха за младия изпълнител

Наградата "Кристална лира" на слушателите на Класик ФМ радио отиде при младия цигулар и виолончелист Ренцо Ставрев. Талантливият музикант успя да събере най-много гласове измежду всички номинирани в съответните категории. Победител в неговата категория „Млад изпълнител“ стана балерината Анелия Димитрова, а третият претендент за отличието, цигуларят Мартин Зайранов, бе удостоен с Награда „София“ на Столична община.

За 22-ра поредна година Съюзът на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) и „Кантус Фирмус“ с медийното партньорство на Classic FM радио раздадоха Националните награди за музикално и танцово изкуство „КРИСТАЛНА ЛИРА`2018”. Тържествената церемония се проведе в Деня на народните будители - 1 ноември 2018г. в залата на Държавен музикален и балетен център- София. Патрон на гала спектакъла „КРИСТАЛНА ЛИРА` 2018” бе г-жа Йорданка Фандъкова – Кмет на София, а проявата е част от Календара на културните събития на Столична община и се организира с любезното съдействие на Министерство на културата. Наградите „Кристална лира” са учредени през 1997 г. с цел създаване на система за обществено отбелязване на ярки върхови постижения в музикално-изпълнителското и танцовото изкуство.

„КРИСТАЛНА ЛИРА`2018”

Н А Г Р А Д И

МУЗИКАЛЕН ФОЛКЛОР

ХОР НА ДАНПТ „ФИЛИП КУТЕВ“ с диригент Георги Генов – за концерта на 26 юни 2018 г. „Тебе поем“ в Криптата при храм-паметник „Св. Александър Невски“ в рамките на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“.

ТАНЦОВ ФОЛКЛОР

МАРИЯН ВАСИЛЕВ – хореограф, преподавател в Национално училище за танцово изкуство, специалност „Български танци“ – за постановката „Варненски мотиви“ през сезон 2017/2018 г. и за сценария и режисурата на концерта на випуск`2018 на Училището на 2 май 2018 г. на сцената на ДМБЦ-София.

ДЖАЗ

РОСЕН ЗАХАРИЕВ–РОКО – за изпълнението на прочутата творба Sketches of Spain през януари 2018 г. в Студио 1 с Биг-бенда на БНР, както и за участието му в проекта на Антони Дончев на „Пловдив джаз фест`2017“.

ПОП И РОКМУЗИКА

JEREMY? – за записаната от тях нова авторска музика и множеството изяви на живо през сезон 2017/2018 година.

ДУХОВ ОРКЕСТЪР

ДУХОВ ОРКЕСТЪР КЪМ ОБЩИНСКИ КОМПЛЕКС ДВОРЕЦ НА КУЛТУРАТА – ПЕРНИК – за юбилейния концерт на 2 ноември 2017 г. по повод 115-годишнината на състава със солисти Елена Механджийска – вокал, Росица Бояджиева-Вълева – флейта, Николай Темнисков – туба, Венцислав Андонов – гайда, Юлиана Трифонова – вокал, Даниел Тодоров – китара, Енчо Данаилов – вокал, Балетно студио „Ида“ и Вокално трио в състав: Виктория Миткова, Виктория Оприкова и Мария-Магдалена Христова.

ХОРОВО ИЗКУСТВО

КАМЕРНА КАПЕЛА „ПОЛИФОНИЯ“ с диригент Людмила Герова – за юбилейния концерт на 23 юни 2018 г. по повод 50-годишнината на състава в рамките на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“, включващ заглавия от репертоара от създаването му до днес.

КАМЕРЕН АНСАМБЪЛ

СТРУНЕН КВАРТЕТ „ГОЛЕМИНОВ“ – за концерта на 22 юни 2018 г., посветен на 110-годишнината от рождението на акад. Марин Големинов, в рамките на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“.

ИНСТРУМЕНТАЛИСТ

МИЛА ГЕОРГИЕВА (цигулка) – за концерта на 25 октомври 2017 г. с Оркестъра на Класик ФМ радио, диригент и цигулар Радослав Шулц с програма: Й. С. Бах – Концерт за две цигулки и оркестър в ре минор, Пабло Сарасате – „Навара“ и „Цигански напеви“; за концерта на 7 юни 2018 г. със Софийска филхармония, диригент Найден Тодоров с програма: Концерт за цигулка и оркестър от Менделсон и за концерта на 6 юли 2018 г. в рамките на Международния фестивал „Варненско лято“ с пианистката Пламена Мангова с програма: „Пролетна соната“ от Лудвиг ван Бетовен – част от интеграла „Цигулковите сонати на Бетовен“.

МУЗИКАЛНА КРИТИКА И ПУБЛИЦИСТИКА

ИРЕНА ГЪДЕЛЕВА – за отразяването в предаването „Алегро виваче“ на БНР на важни събития в музикалния живот на страната и в чужбина през сезон 2017/2018 г. в ефира на БНР по високо професионален начин и с ярка авторска позиция.

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП

СОФИЙСКА ОПЕРА И БАЛЕТ – за премиера на операта „Янините девет братя” от Любомир Пипков на 22.03.2018 г. на сцената на Софийска опера и балет.

ОПЕРНО И ОПЕРЕТНО ИЗКУСТВО

ПЕТЪР БУЧКОВ (баритон) – за ролята на Георги Грозника от операта „Янините девет братя” от Любомир Пипков – премиера на 22.03.2018 г. на сцената на Софийска опера и балет.

ОРКЕСТРОВО ИЗКУСТВО

СОФИЙСКА ФИЛХАРМОНИЯ – за сезон 2017/2018 г. със солисти Томас Хемпсън (16 май 2018 г.), Сара Чанг (8 февруари 2018 г.), Патриция Копачинская (21 декември 2017 г.), Юрий Башмет (17 май 2018 г.), Максим Венгеров (30 март 2018 г.), Минчо Минчев (18 март 2018 г.), Веселина Кацарова (5 април 2018 г.).

ДИРИГЕНТ

КОНСТАНТИН ИЛИЕВСКИ – за заключителния концерт на сезон 2017/2018 г. на Симфоничния оркестър на БНР на 8 юни 2018 г. в зала „България” с програма: Антон Брукнер – „Симфоничен прелюд“ (премиера за България), Рихард Щраус – Концерт за обой и оркестър, солист Иван Данко, Густав Малер – Симфония № 4 (с участието на Светлина Стоянова – мецосопран).

БАЛЕТНО ИЗКУСТВО

БАЛЕТ „АРАБЕСК” ПРИ ДЪРЖАВЕН МУЗИКАЛЕН И БАЛЕТЕН ЦЕНТЪР – СОФИЯ – за премиерата на балета „Ромео и Жулиета” по музика на Сергей Прокофиев, хореография Боряна Сечанова, сценография Иван Токаджиев, костюми Николина Костова-Богданова.

ЗВУК И ЗВУКОВ ДИЗАЙН

ХРИСТОФОР СТОЯНОВ (в екип със Стоянила Стоянова) – за реализацията през 2018 г. на DVD с 94 видеоклипа с класическа и съвременна българска музика в изпълнение на мецосопраното Албена Кехлибарева. ПЕДАГОГ ВЕСЕЛА ПЕНЕВА (клавирен педагог от Габрово, ръководител на музикален клуб „Весела”) – наградени ученици през 2018 г.: Любомира Ангелова – Специална награда за изпълнение на пиеса от български композитор на Националния конкурс „Милчо Петров” – Пловдив; три специални награди на Международния конкурс „Музиката и Земята” – София, както и Специална награда за педагог; на Националния конкурс „Орфееви таланти” – Пловдив са спечелени 10 златни, 4 сребърни и 2 бронзови лири; Първа, втора и две трети награди от Националния конкурс „Децата на България” – Шумен`2018; от Седмица на изкуствата – Боровец`2018 – първа награда и Специална награда за изпълнение на Бела Барток; на Международния фестивал „Трикси” – Албена, Весела Пенева е удостоена два пъти с наградата за най-добър педагог (2017 и 2018 г.).

МЛАД ИЗПЪЛНИТЕЛ

АНЕЛИЯ ДИМИТРОВА (балерина) – за ролята на Демна в танцовата драма „Нестинарка“ от Марин Големинов – премиера на 23 май 2018 г. на сцената на Държавна опера – Стара Загора.

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ МУЗИКАЛНИ И ТАНЦОВИ ДЕЙЦИ – Калуди Калудов (оперен певец)

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА „КАНТУС ФИРМУС“ АД – Найден Тодоров (диригент)

НАГРАДА „СОФИЯ“ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА – Мартин Зайранов (цигулка)

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА – Емил Табаков (диригент)

ИЗВЪНРЕДНА НАГРАДА ЗА ЦЯЛОСТНО ТВОРЧЕСТВО – проф. д. изк. Добри Палиев (посмъртно)

НАГРАДА НА СЛУШАТЕЛИТЕ НА КЛАСИК ФМ – Ренцо Ставрев (цигулка и виолончело)

НАГРАДА НА СЪЮЗА НА МУЗИКАЛНИТЕ АРТИСТИ В МАКЕДОНИЯ – Държавен музикален и балетен център – София