Мария Палиева: „Ние сме като люпилня за гении, които пращаме по света“

Мария Палиева: „Ние сме като люпилня за гении, които пращаме по света“

Кампанията "Будител по ноти"

Кампанията „Будител по ноти“ на Класик ФМ радио ни сближава с българските учители по музика, независимо дали те преподават в детски градини, школи, общообразователни или специализираните музикални училища. Работата на всеки един от тях е различна, защото протича в различни условия и на различно ниво, но общия знаменател си остава един – будителството в полза на музиката. Прекрасен изпълнител и музикант с огромен опит в преподаването на ударни инструменти е един от гостуващите в Класик ФМ по тази тема – Мария Палиева, която учи децата на цялото разнообразие от перкусии вече над 40 години или „само 42 години и няколко месеца“, както се шегува самата тя. Една от двете дъщери на именития проф. Добри Палиев /1928-1997/, като нейната сестра Искра Палиева също е преподавател в Музикалното училище в София, а заедно бяха част от известния перкусионен ансамбъл „Полиритмия“, създаден от техния баща през 1976г.

Сега Мария Палиева е един от най-активните учители в инициативата „Дни на отворените врати“ на училището, чиято цел е да се популяризират музикалните инструменти, а в смисъла на това тя е дълбоко убедена: „Имат нужда, децата се интересуват – само родителите трябва да ги заведат!“ На 24 ноември 2018г. от 17ч. с една нова идея в НМУ ще бъде организирана томбола на някой от концертите от тази инициатива, която ще позволи на най-малките да си изберат „кратък урок на някакъв инструмент“, защото „друго си е да опиташ!“, казва тя. Освен това, през март 2019г. ще има голям концерт само на учениците по ударни инструменти, а два месеца по-късно училището се готви да чества и своите 115 години. А ето как самата тя определя своята специалност или инструментите, които владее и на които отдавна учи децата: „Ние всъщност сме най-интересните и децата си търсят уроците, хубаво им е… Ритъмът е в основата на нещата и аз бих препоръчала на всички специалности да започват само с ритъма…, за да усвоиш основните фигури, да им е ясно на децата, а след това много лесно вече се гради върху това“.

По примера на „Полиритмия“ преди години Мария Палиева сформира детския ансамбъл „Снежинка“, после и „Ритъмчета“. „Просто не мога без децата, обичам малките деца“, искрено признава тя и допълва: „музиката ми носи най-много радост, вдъхновение и това ме крепи, ентусиазира ме…“ Ако няма достатъчно музика в общообразователните училища, според нея „оставаш бездуховен“. Но най-голямата й болка, за която непременно иска да сподели, е: „Нашите ученици са много добри. И ми се ще да кажа, а и не само за ударните – за всички музиканти: стават добри, много добри, отиват на много водещи места по света и тука никой не иска да се върне да продължи. Идват за по някой и друг концерт, което е много мило от тяхна страна, но пак си отиват. И това ми е голяма болка – ние сме като люпилня за гении, които пращаме по света, а аз искам и тука да остават“. А какъв е нейния мотив да остане в тази професия вече 42 години и няколко месеца? Мария Палиева отговаря бързо: „Аз това си мога – просто го правя от сърце“.

Чуйте целия разговор на Юра Трошанова с Мария Палиева под снимката вляво!