Ирена Христова: „Изкуството трябва да мине през сетивата на едно дете“

Ирена Христова: „Изкуството трябва да мине през сетивата на едно дете“

сетивата на едно дете“

От 1990г. Ирена Христова преподава в 144 СУ „Народни будители“ в София с разширено изучаване на музика, в което децата свирят на различни инструменти. От 1996г. работи и в Детския хор „Пим-пам“, който продължава да радва публиката със своите изяви. Тя се присъедини към кампанията „Будител по ноти, която Класик ФМ инициира в подкрепа на българските музикални педагози.

„Работата в училище ми помага в Хора и обратно. Благодарна съм и на двете си поприща. Едното е по-масовата музикална култура, а другото е деца с по-голям интерес и родители, които имат тази нагласа и желание да водят децата си и да виждат техните изяви на сцена“, описва ежедневието си маестра Христова. По думите й „Будителите са тези, които вършат работата си, без да парадират; този труд , който оставя следа у децата, но без шум и без много говорене за това. Правят го много колеги, учители…“. Според талантливата диригентка, „изкуството трябва да мине през сетивата на едно дете. Първо , тръгва през погледа, а този на будните очички е целта, към която се насочваме. Като се запалят повече погледи и се вдигнат от телефоните, тогава сме щастливи“.

Музиката на изтъкнатите български композитори съпътства всеотдайната работа на Ирена Христова. Двойният компактдиск с мюзикълите на Александър Владигеров я провокира да сподели: „Хубаво е че в столицата има къде да се видят тези заглавия като постановки…. Вътре има послания не само към децата, но и към възрастните… Такъв диск ще бъде много полезен. Аз си представям да го има и във видео вариант, защото децата извън София не могат да отидат да го гледат като постановка. В това отношение, софийските деца са облагодетелствани.“

Днес Ирена Христова подготвя гласовитите малчугани от „Пим-пам“ за предстоящия коледен концерт с участието на Оркестъра на Класик ФМ радио. Тя разкрива, че ще прозвучат „коледни песни за по-малки и за по-големи“ и добавя с усмивка: „Усилено сме на коледна вълна“. Докато изгражда и усъвършенства певческите възможности на малките и пораснали дарования в хоровия състав, тя открива смисъла да бъдеш „Будител по ноти“: „Децата усещат успеха и реакцията на публиката. Тогава виждам колко са променени. Това са кратки моменти, които са плод на дълъг труд, но да изпиташ такова удовлетворение и към музиката, която ги преобразява, когато пеят, това е усещане, което ме кара да го правя отново и отново“.

Какво още заяви диригентката Ирена Христова , чуйте в интервюто на Георги Митов-Геми, разположено в звуковия файл под снимката вляво.