Лютиерът Владо Тилев: „Будителството в днешни дни е загубило доста от своята скорост и устрем“

Лютиерът Владо Тилев: „Будителството в днешни дни е загубило доста от своята скорост и устрем“

Един различен "Будител по ноти"

„Будителството в днешни дни е загубило доста от своята скорост и устрем и смятам, че този празник трябва да бъде значимо отбелязан“, сподели лютиерът Владо Тилев в ефира на Класик ФМ радио. „Трябва да се прави нещо по отношение на това да се посъбуди народа и най-вече младежта, за да могат да се развиват ценностите във всеки един у нас, за да може да се формира ценностната система, манталитета на едно друго ниво от това, което виждаме всеки ден покрай нас“, добави той.

Изкусният майстор на музикални инструменти Владо Тилев е израснал в семейство на музиканти, изучавал е и е свирил на виолончело. Днес умее да създава “изразните средства”, с които професионалисти и любители си служат, за да претворят музиката и да изразят емоциите, чувствата и вълненията си на сцената или просто в приятна компания. „Човек трябва да има отношение към този вид музикални инструменти“, посочва Тилев и побърза да допълни „доста голяма сръчност“. По думите му, „има огромна разлика между изработване на музикални инструменти и професионализъм в лютиерството. Ако се касае за професионализъм, трябват изключително много знание, добър слух и не на последно място – усет или някакъв вид странен талант да усещаш инструмента, да разбираш какво му е и да можеш да анализираш минусите му и да ги превърнеш в плюсове“.

Въпреки че владее до съвършенство изкуството да създаваш или да възродиш един инструмент към нов живот, лютиерът счита, че това е „по-скоро професия от миналото, но трудно ми е да определя като обикновен човек какво се крие в бъдещето на хората, накъде ще завият. Засега ми се струва, че изкуството остава на все по-заден план в световен мащаб, което включва косвено и моята професия. Но човек е оцелял, защото има традиции и ако ние ги изгубим, според сегашните ни схващания, няма да бъде на добре“.

Днес Владо Тилев дарява труда и частица от себе си, за да подкрепи младите таланти в тяхното музикално, но и духовно пробуждане. За целта организира конкурс за ученици от НМУ „Л.Пипков“ в София, които ще могат да получат цигулка, която да използват безвъзмездно в продължение на една година. До 5 ноември те трябва да представят произведение по избор, а журито ще определи победителят на 6 ноември от 14ч. „Инструментите се отнемат при едно единствено обстоятелство – ако детето е спряло да се развива и в тази леко хаотична възраст е придобило други приоритети, а не да се занимава с музика. Нямам идеята да им отнемам инструмента докато не завършат музикалното училище“, уточнява лютиерът. Той разкрива, че в неговото ателие „нерядко идват родители да търсят инструменти за малките си деца. Мисля, че има лек подем в това отношение… ново зареждане с желание и интерес към свиренето и ученето на музика“.

В предаването „Сутрешно кафе“ Владо Тилев отправи и своето послание в Денят на народните будители: „Бих препоръчал на всички любители на музиката да потърсят онова нещо, което се нарича стойност в музиката. Нека се обърнат в исторически план назад, да хвърлят по едно ухо на отделните епохи и след това да се ослушат какво точно звучи в днешно време с елементарната надеждица, все пак, вроденият природен слух на всеки от тях да им подскаже правилната посока по отношение на слушането на хубава музика, както казват повечето хора“.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с лютиера Владо Тилев ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.