Да пееш без да виждаш диригента

Да пееш без да виждаш диригента

Хорът на слепите на турне в Австрия

За първи път Хорът на слепите „Акад. Петко Стайнов” гостува в Австрия. От днес, 1 ноември, хористите предприемат турнето си „Пътешествие на светлината“, по повод един от най-съдържателните български празници - Денят на народните будители. Седемдневната обиколка във Виена и Долна Австрия включва четири концерта, участие на хористите в Литургията в българския православен храм „Св. Иван Рилски“ в австрийската столица още тази неделя, а техният диригент Петър Матев ще работи с тамошния непрофесионален хор „Вокал“ по време на уъркшоп, озаглавен „Тебе поем“. Църковното песнопение на Добри Христов/1875-1941/, което отдавна е в репертоара с източно-православна музика на Хора на слепите, се превръща и в надслов на два от концертите на ансамбъла, а на техния патрон - един от най-големите български композитори Петко Стайнов /1896-1977/, ще бъдат посветени две съпътстващи събития: изложба в БКИ „Дом Витгенщайн“ и прожекция на документалния филм „120 години Петко Стайнов”. „Пътешествие на светлината“ е по покана на Сдружението за култура и изкуство „Лилавият лебед“ /„Lila Schwan“, създадено от българи, живеещи във Виена/ и дава изключителен шанс на първия в света професионален смесен хор от незрящи изпълнители, какъвто е българският Хор на слепите, да покаже изкуството си навън, и то в една страна с отдавнашни музикални традиции. За 83-годишната история на състава, хорът досега не е посещавал Австрия, но е гостувал в Турция, Германия, Чехословакия и др., а откакто се ръководи от Петър Матев, който от 1997г. е диригент на ансамбъла, но още от 1992г. работи с него като корепетитор, певците са пели и в Солун.

„Светлината е нещо, към което тези хора, живеещи в тъмнина, се стремят непрекъснато“, но и „първия диск на хора с църковно-славянски песнопения се нарича „Надежда за светлина“, обяснява Петър Матев, когато говорим за избраното име на австрийското турне. Наред с всички акценти от предстоящата програма, за които разказва диригентът в студиото на Класик ФМ, става дума и за едно много специфично умение, с което самият той борави вече над 20 години – да дирижираш певци, които не виждат диригента пред себе си:„Старая се да предам нещата картинно, да могат те да си го представят, да си го построят в главата. Човешката фантазия работи много добре, така че - нещата се случват!“ Ето защо мотото на неговия уъркшоп в Айхграбен /Долна Австрия/, на който ще работи с австрийския хор „Вокал“, и то основно върху „Тебе поем“ на Добри Христов, е именно такова - „Да пеем без да виждаме диригента“. Или както Петър Матев допълва: „Те да се потопят в атмосферата, която незрящите разучават“. В концертните си програми, освен неделната литургия, българските певци ще изпълняват и две нови произведения от австрийския композитор Акош Банлаки, написани специално за състава.

Дали българският Хор на слепите „Акад. Петко Стайнов”, който носи името на „човек със същата съдба, с каквато са голяма част от певците в хора“ има аналог в света? Чуйте отговорите в разговора на Юра Трошанова с диригента Петър Матев, под снимката вляво!