Японските барабанисти Ямато ще представят новата си програма „Предизвикателството“ във Варна, Пловдив и София

Японските барабанисти Ямато ще представят новата си програма „Предизвикателството“ във Варна, Пловдив и София

във Варна, Пловдив и София

Японските барабанисти Ямато ще представят новата си програма „Предизвикателството“ във Варна на 13 ноември – ДКС, в Пловдив на 15 ноември – зала СИЛА и в София на 18 ноември – зала 1 на НДК. Вече 25 години креативността и новаторският подход на Ямато завладяват световните сцени!За първи път в турнето на Ямато ще бъде включен град Варна. Дванадесет барабанисти излизат на сцената. Започват да удрят барабаните. Барабанят по големия тайко-барабан, изработен от 500-годишно дърво. Това е техният талисман, това е свещеният барабан на Ямато. Те движат телата си, в стремеж да докоснат барабана с душите си, като създават мощна енергийна вълна. Представленията им са толкова интензивни, че карат сърцата на зрителите да туптят по-силно, а телата им да подскачат от радост. Публиката на техните концерти е непреодолимо завладяна от ритъма на барабаните, а телата им се издигат в синхрон с мощните звуци. Тази група, идваща от красивата префектура Нара в Япония, винаги ни очарова с оригинален и иновативен подход към традиционните японски музикални ударни инструменти „уадайко“. Ямато са олицетворение на японския дух, Ямато са разтърсващ звук, който ще ви накара да усетите нови и вълнуващи емоции.

Кои са Ямато? Групата на японските барабанисти Ямато е създадена през 1993 г., когато дебютира на фестивала в Тойчи, Кашихара-ши в областта Нара с оригиналната композиция на създателя на състава Маса Огава "Hyu-ga (Изгрев)". Оттогава са изминали 25 години. Досега японските барабанисти Ямато са свирили в 54 държави по света в над 3500 спектакъла и пред 6 милиона зрители. Техните изпълнения винаги са се радвали на отлични отзиви от публика и критика; през годините славата им се разпространява лавинообразно на длъж и шир, а британските медии нарекоха техния звук "Музиката на тялото". Барабанистите живеят в селището Асука, известно като родното място на японската култура, но през по-голямата част от времето – между 6 и 10 месеца всяка година – изнасят експлозивните си представления по целия свят. Ямато се гордеят, че са групата с най-голям брой международни представления сред всички японски изпълнители. Ето и някои от отзивите за тях в светованта преса:  “Шоуто на Ямато е чисто театрално приключение, изпълнено с балетна грация и заразителен хумор.” Times Online (UK) ; "Беше просто завладяващо. Невероятният талант и чистата радост, от това, което правят бяха очевидни” The Evening Post (UK); „Чистата енергия среща духовните висини“ The Scotsman (UK).

„Искаме да сме креативни“ Това е мотото на Ямато. Ето защо, освен че свирят заедно, членовете на групата живеят заедно в една общност и се стремят да творят и да създават всичко сами. Това включва музикалните композиции, театралните продукции, театралните декори, общата визия за осветление, хореография, техники на изпълнение, костюми, грим, сценични настройки и реквизити ... дори палките за барабаните - т. нар. бачи - използвани в представленията, са изработени от тях самите. Този начин на живот и поглед към света е в основата на изпълненията и успеха на Ямато по целия свят. Ямато използват своята креативност, за да превърнат уадайко-барабаните в изкуство, което резонира във всички страни по целия свят. Изкуството на уадайко е вдъхновявало много хора от древни времена. Японските барабанисти Ямато съхраняват тази традиция в сърцата си и продължават да я пресътворяват и вплитат в своето модерно и енергично изкуство.

Какво е Тайко? Тайко e музикален инструмент, познат на всеки японец. От зората на историята богатите вибрации на тайко-барабаните са изпълвали с вдъхновение и кураж хората в Япония. Техният звук се чува и до днес, той съпътства всички ритуални празненства и фестивали навсякъде в страната. За повечето японци звукът на барабаните действа успокояващо, защото той е същинското въплъщение на Япония – той е самата Япония! „Ние, барабанистите от Ямато, ценим дълбоко и вярваме в уникалността на тайко барабаните. Отдадени сме и съхраняваме традициите и търсим нови възможности за представянето на този величествен инструмент. Целта ни е да намерим още повече възможности за бума на Тайко по света.“, разкрива Маса Огава, създател и артистичен директор на Ямато.

Прочетете повече за историята на японските барабанисти Ямато и какво представляват различните музикални инструменти, които използват, ТУК

Билетите за спектакъла на японските барабанисти Ямато може да намерите онлайн на epaygo.bg, в Билетен център на НДК, в Дюкян Меломан и в мрежата на Easy Pay и Ивентим.

Билети в мрежата на Ивентим:
Билети за Варна – http://bit.ly/yamato-vn

Билети за Пловдив – http://bit.ly/yamato-pd

Билети за София – http://bit.ly/yamato-sf

Събития във Фейсбук

Варна – https://www.facebook.com/events/179532232760614/

Пловдив – https://www.facebook.com/events/522458971548558/

София – https://www.facebook.com/events/248251565750418/

Още актуална информация и новини за концерта прочетете в сайта http://jazz-plus.com/yamato/