Ара Маликян: „Музиката променя живота на всеки човек“

Ара Маликян: „Музиката променя живота на всеки човек“

Цигуларят пред Класик ФМ радио

„Музиката променя живота на всеки човек“. Това заяви в предаването „Сутрешно кафе“ на Класик ФМ радио световноизвестният цигулар Ара Маликян. Той ще свири за втори път в София, а концертът ще се проведе на 1 ноември в Зала 1 на НДК. Предстоящото гостуване в България е по покана на БГ Саунд Стейдж, като част от световното турне на музиканта.

Заглавието е „Невероятното пътешествие на една цигулка“ и е свързано с една семейна история, която разкрива Ара Маликян: „Дядо ми е роден в Армения и оцеля след Арменския геноцид през 1915г. Тази цигулка е част от историята. Той не е бил цигулар, но благодарение на този инструмент се спасява от геноцида. Родителите, братята и сестрите му обаче не оцеляват. На този концерт ще разкажа неговата история чрез музиката, но ще включа и моментът, в който тази цигулка достигна до мен. Този инструмент не е скъп и не е Страдивариус, така че цената му няма значение. Този инструмент е ценен за мен в емоционално отношение. Бих казал, че ще чуете драматичната история за дядо ми, но ще има и нещо забавно, което ми се случи. Когато пристигнах с тази цигулка в Европа, моите колеги -музиканти работиха с висок клас инструменти. Срамувах се, че тази цигулка няма свое име. Измислих една история, която няма нищо общо с историческата действителност и звучи доста сюреалистично, след като им я разказах".

Ара Маликян получава първите си музикални уроци от своя баща – любител цигулар, благодарение на когото и днес ни уверява, че е „влюбен още повече в инструмента, който ако трябваше да избирам, никога не бих заменил с друг“. Години по-късно става концертмайстор на Симфоничния оркестър на Мадрид (Оркестъра на Кралския театър) и продава 100 000 копия от записите на „Годишните времена“ на Вивалди. „Това е беше важен момент на обучение в живота ми – да опозная симфоничната, оперна, оркестрова музика. Това беше един период от живота ми, който знаех, че ще приключи, защото се нуждаех от свобода, от това да реализирам собствените ми проекти и да експериментирам“.

Ливанец по рождение,с арменска кръв и испанско местожителство, космополитът Ара Маликян пътува и се вдъхновява от музиката на различни народи, стилове и епохи. В своите изпълнения той преплита класиката с рока, фламенкото с народни ритми – арабски, арменски, руски. Работил е и по различни музикални проекти, свързани с филмите на Педро Алмодовар и Карлос Саура. „Мисля, че днес не можем да поставяме етикети на музиката. Музиката е музика – джаз ли ще бъде, фламенко или циганска няма нужда да се сочат с пръст и да се коментират коя какво представлява. Всеки артист трябва да свири със своето вътрешно усещане онова, което харесва. Той трябва да предложи на публиката дори нещо, което самият той не знае какво е. Понякога аз самият не знам какво ми е хрумнало да изсвиря. Например свиря фламенко, но по мой начин, или свиря ориенталска музика, но нямам претенцията, че е в стила- тя звучи по мой начин. Аз се радвам на интерпретацията и се опитвам да предам това усещане на публиката, която го приема и се зарежда. Считам, че един ден етикетите, определенията ще отпаднат и ще остане просто музика и нищо повече.

Ара Маликян непрекъснато открива и експериментира. Стилът му е уникален, впечатляващ, емоционален и привлича както масовия слушател, така и ценителите на класическия звук от различни възрасти.„Смятам, че в света на класическата музика има много арогантност и претенциозност. Често се казва, че класическата музика трябва да се разбере, за да се изпита удоволствие от нея. Аз мисля, че не е нужно дори и да я разбираш. Просто трябва да я слушаш, да я почувстваш и едва тогава да изпиташ удоволствието от нея. Тази арогантност сред класическите музиканти навреди и ощети младите хора, които заради нея не се осмеляват да посещават класически концерти именно защото се страхуват, че няма да я разберат или че няма да могат да бъдат на същата висота. На моите концерти присъстват и деца, и много млади хора, които не са обичайната публика на класиката. При мен те откриват Бах, Моцарт, Паганини и се влюбват в нея. Мисля, че класическата музика е за всички, трябва да стане популярна и да стигне до всеки един, който би я оценил и би се превърнал в почитател на изкуството като цяло. Чрез изкуството и културата подобряваме обществото и нашия съвместен живот с околните“.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с цигуларя Ара Маликян ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.