Отличават Дудамел с щедра награда в САЩ

Отличават Дудамел с щедра награда в САЩ

На 4 декември 2018г. в Ню Йорк

Венецуелският диригент Густаво Дудамел ще получи една от най-авторитетните награди, която се връчва на личности от артистичния свят в САЩ. Той ще бъде удостоен с отличието „Дороти и Лилиан Гиш“ за неговата отдаденост към музикалното образование сред най-бедните слоеве от обществото. Призът е в размер на 250 000 щатски долара. Наградата ще бъде връчена за 25-ти път на официална церемония на 4 декември 2018г. в Линкълн център, Ню Йорк.

„Не можете да си представите адреналинът, с който ме зареди тази новина“, обясни Дудамел в изявление за медиите. „В такива моменти се връщам назад във времето, когато си припомням извършената работа, а именно изкуствата да достигнат до възможно по-голям брой хора. Това ме задължава да удвоя усилията си“, споделя още директорът на Филхармоничния оркестър на Лос Анджелис. „ В действителност тази награда е за ярките личности от различни възрасти, които работят с мен, за да направим така, че магията да се случва“, допълни той.

От своя страна, Гиш отбелязаха „изключителната дълбочина, мощ и ентусиазъм в интерпретациите“, ръководени от Дудамел, както и позицията му на „активист в музиката като вдъхновение за социална промяна“. Председателят на журито Ричард Армстронг отбеляза, че талантливият венецуелец „ изповядва ценностите на наградата Гиш, след като успява да разшири както броя на публиката, така и енергията за работа в невероятния Лосанджелиски оркестър“. Името на Густаво Дудамел се присъединява към списъка с носители на наградата „Гиш“, сред които са композиторката Мередит Монк, архитектът Франк Гери и музиканта Боб Дилън.

37-годишният диригент е един от основните посланици на Системата на детските и младежки оркестри във Венецуела, създадена от маестро Хосе Антонио Абреу, но се дистанцира от решенията на президента на латиноамериканската страна Николас Мадуро. Моделът на „Ел Система“ вече е разпространен в повече от 40 държави и целта е да предостави на деца с ограничени финансови възможности средство за излизане от бедността.