Барселона кръщава улица на Монсерат Кабайе

Барселона кръщава улица на Монсерат Кабайе

Удостояват сопраното посмъртно със Златен медал

Комисарят по въпросите на културата в Община Барселона Жоан Субиратс обяви, че в главния каталунски град предстои да бъде кръстена улица на името на Монсерат Кабайе, която напусна този свят на 6 октомври 2018г. За целта се открива процедура, чрез която ще бъде взето решението за новото наименование. Освен това, група общинари от управляващата Народна партия е отправила предложение оперната прима да бъде удостоена посмъртно с Златния медал на града. Според нормативната уредба на Барселона, присъждането на отличието ще ускори времето, което трябва да изтече от кончината на личността, докато й бъде посветено название на улица в града. Съгласно разпоредбите, става дума за период от 5 години. Общинският съвет е одобрил решението, което бе аргументирано с ласкави оценки за приноса на Кабайе към града. „Тя е едно от най-добрите сопрани на 20 век и никой като нея не успя да представи по-добре Барселона на целия свят“, отбеляза общинския съветник Алберто Фернандес Диас. „Тя заслужава признание от своя град“, допълни той.

Желанието да бъде посветена улица на Кабайе се вписва в намерението на Общинския съвет на Барселона да увеличи женските имена в обществената пътна мрежа (те представляват само 7,5% от личностите, на които е кръстено определено пътно трасе). От Поименния пътен указател личи, че 60% от улиците носят имената на собственици на имоти в съответния район. Засега е постъпило искане за поставяне на 200 нови имена на пътни артерии в Барселона, но се очаква същите да бъдат запазени за нови улици, с цел да се избегнат неудобствата за жителите.

Припомняме ви, че сред многобройните отличия, които Монсерат Кабайе получава в течение на кариерата си, тя е носител на Златния медал на Правителството на Каталуния /1982г./ и Наградата за изкуства „Принц на Астурия“ /1991г./.