Голям коледен концерт с Оркестъра на Класик ФМ радио

Голям коледен концерт с Оркестъра на Класик ФМ радио

В събитието ще вземат участие Детски хор „Пим-Пам“, Вокален ансамбъл „Фортисимо“ от Бургас и солистите Гергана Николаева и Денко Проданов

Голям коледен концерт с Оркестъра на Класик ФМ радио ще зарадва публиката в навечерието на Рождество Христово. На 19 декември 2018г. от 19:30ч. в зала „България“ ще звучат най-хубавите коледни песни, изпълнени в аранжименти за оркестър, хор и солисти. Към благородния оркестров звук ще се добавят звънките гласове на Детски хор „Пим-Пам“ с диригент Ирена Христова и Вокален ансамбъл „Фортисимо“ от Бургас, ръководен от Милена Добрева. Специални гости на сцената ще бъдат Гергана Николаева (мецосопран) и Денко Проданов (тенор), а на пулта ще застане основният гост-диригент на оркестъра – маестро Григор Паликаров.

 Програмата е съставена от любими песни, които винаги са били част от зимния празничен сезон: „Тиха нощ“, Jingle Bells, Merry Christmas Everyone и др. В изпълнение на солистите публиката ще чуе и шедьоври като Ave Maria от Бах/Гуно и от Франц Шуберт, Panis Angelicus от Цезар Франк, коледните хитове Happy Xmas от Джон Ленън, Feliz Navidad на Хосе Фелисиано, както и неповторимата българска песен “Отново е Коледа” от Борис Карадимчев.

Билетите за концерта, организиран от „Кантус Фирмус“, са в продажба от днес (18 октомври) на касата на агенцията в зала „България“ и онлайн на TicketsBG.com. Цените са от 15 до 35 лв. Работно време на касата: понеделник - петък 9:30 - 13:30 и 15:00 - 18:45, почивни дни: събота и неделя.

Оркестърът на Класик ФМ радио е създаден през 2002 г. Съставът е партнирал на редица световни майстори на класическата музика, гостували в България през последните години: Джошуа Бел, Найджъл Кенеди, Гил Шахам, Пинкас Цукерман, Шломо Минц, Мидори, Максим Венгеров, Енио Мориконе, Ричард Клайдерман, Андреа Бочели и много други. Оркестърът е гастролирал в Испания, Германия, Франция, Дания, Норвегия и е отличен с четири награди “Кристална лира”.

Детски хор „Пим-Пам“ е създаден през 1979г. През годините хорът популяризира естествената, неповторима детска интерпретация на песни в различни стилове и жанрове. С еднакво майсторство „Пим-Пам“ изпълняват песни за деца, хитове от световната популярна музика, съвременни преработки на български фолклор и творби на големите композитори от Барока до наши дни. Голямата популярност на хора се дължи на многобройните концерти в България и чужбина, на предаванията по българските телевизионни канали и радиостанции и на записите. Хорът е изнасял концерти в Швеция, Унгария, Румъния, Турция, Италия, Франция, САЩ, Пуерто Рико, Украйна, Канада.

Вокален ансамбъл “Фортисимо” е създаден през 2014 г. Диригент и художествен ръководител е Милена Добрева. В състава участват ученици от различни училища и гимназии от град Бургас. Ансамбълът печели обичта на публиката с вокалното си майсторство, хомогенно и експресивно звучене и красивата си визия. Носител е на първи места и Гран При на национални и международни конкурси, победител e в телевизионния проект „Игра на хорове“ в предаването „Шоуто на Слави“. През юли 2018 г. бургаските таланти спечелиха златен медал и Гран При в категория Вокални ансамбли на Световните хорови игри 2018 в ЮАР.

Гергана Николаева е родена в София и започва да се занимава с музика от детска възраст. В продължение на десет години тя пее в Детския хор на БНР с диригент Христо Недялков. През 2002 г. завършва НМА “Проф. Панчо Владигеров“, София със специалност Оперно пеене в класа на доц. Ирена Бръмбарова. Изучава актьорско майсторство в класа на академик Пламен Карталов и работи с проф. Борис Хинчев. През 2004 г. завършва магистърска степен в НБУ в класа на Александрина Милчева. През 2009 г. е финалист на международния бароков конкурс за оперни певци – Ritorna Vincitor, Италия. Певицата има активна концертна дейност с няколко crossover проекта съвместно с композитора и продуцент Георги Красимиров – Герасим. През 2017 г. излиза нейният албум „Pop meets Classic“ с нови аранжименти на популярни оперни арии, а в продукцията участват също Орлин Горанов, Силвия Кацарова, Камен Воденичаров, Тони и Лео.

Денко Проданов завършва НУИ "Добри Христов" във Варна, след което е приет в НМА “Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Илка Попова. Продължава обучението си с магистратура в специалност Музикално-сценична режисура в класа на доц. д-р Виолета Горчева отново в НМА. Осми сезон Денко Проданов е солист в Националния музикален театър "Стефан Македонски" с главни роли от постановките "Лелята на Чарли", "Бал в Савой", "Аладин е един", "Службогонци", "Моята прекрасна лейди", "Графиня Марица", "Фраскита", "Цигански Барон", "Любов и смърт в Мулен Руж", „Булевардът на Залеза“, "Бягство" и др. Участвал е с успех и в независимите проекти "Алис в страната на сънищата", "Грозното пате" и др. Носител е на две награди "Кристална Лира" (2014 г. в категория млад изпълнител и 2016 г. в категория оперно и оперетно изкуство). През сезон 2017/2018 г. Денко Проданов участва в спектаклите на оперетата „Царицата на чардаша“ в НМТ, както и в хитовата постановка на мюзикъла "Mamma mia!" в Софийската опера и балет.

Григор Паликаров е диригент в Националната опера и балет и към настоящия момент репертоарът му включва повече от 55 оперни и балетни заглавия, а от 2005 г. е и главен художествен ръководител на Симфоничен оркестър – Пазарджик. Той гостува на много оркестри и оперни театри в страната, сред които: Оркестър на Класик ФМ радио, на който е и постоянен гост-диригент от сезон 2008/2009, Софийската филхармония, СО на БНР, Държавните опери в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора и др. Маестро Паликаров редовно осъществява и гастроли в чужбина в страни като Германия, Австрия, Белгия, Франция, Италия, Люксембург, САЩ и др. Той е заставал на пулта на Кралската Белгийска филхармония, Националната опера и балет – Любляна, Виенския камерен ансамбъл „Нов Тон“, Компания „Опера Съркъл“ (Кливланд), Симфоничен оркестър - Юкатан и Симфоничен оркестър - Монтерей, Мексико и много други. През 2014 г. дирижира и два концерта на фестивала „Европейски дни на културата“ във Франкфурт (Германия).