Босграаф: „Да свирим старинна музика е постмодерно занимание“

Босграаф: „Да свирим старинна музика е постмодерно занимание“

занимание“

„В момента сме в период, в който барокът не е само авангард, както е било преди около 60-70-те години. Имаме основно течение, но има и място за нововъведения, за нов поглед. Например „Годишните времена“ на Вивалди са част от мейнстрийма“, заяви Ерик Босграаф в ефира на Класик ФМ радио. Изтъкнатият холандски блокфлейтист ще свири тази вечер от 19ч. в зала „България“ в програмата, озаглавена „Концерти от Дармщат“. Събитието е част от 12-тото издание на фестивала „Изкуството на барока“, включено в Културния календар на Столична община, и се осъществява в сътрудничество със Софийската филхармония и с медийното партньорство на Класик ФМ радио. Другите солисти в концерта ще бъдат блокфлейтистката Уей Хунг, фаготистката Сабина Йорданова /специализирала в старинния репертоар/, чембалиста Алесандро Пиану и цигуларката и диригент Зефира Вълова, която е „основният двигател“ на фестивала. Тя припомни, че „в първата половина на 18 век Дармщат се превръща в един от най-важните център на музиката. Там е имало прекрасна Капела, оркестър с много разнообразен инструментариум. Телеман е живял и работил в този град… неговият Концерт за блокфлейта и фагот във фа мажор е може би един от бисерите в програмата на концерта“. От същия композитор ще прозвучат и Концерт за две блокфлейти и струнни в ла минор, Концерт за цигулка и струнни, Концерт за две блокфлейти и струнни в си бемол мажор и Концерт за блокфлейта и струнни в до мажор.

„Телеман винаги е присъствал в репертоара ми, но в последните години се чувствам още по-близък до неговото творчество“, отбеляза Ерик Босграаф. „Усещам го сякаш сме готови да отидем на бар и да пийнем по бира. Телеман може да се посмее като чуе изпълненията ни и наистина да се забавлява“, посочи с усмивка блокфлейтистът. Ерик Босграаф ще бъде солист в Концерта за блокфлейта и струнни, фа мажор от Йохан Фридрих Фаш (1688-1758) и на Концерта за блокфлейта и струнни, фа мaжор от Кристоф Граупнер (1683-1760), който ще бъдат представени за първи път в България. „Стилът на Граупнер е по-малко лъскав от този на другите композитори! Той се явява като една алтернативна фигура през този период. Творбите му звучат непредсказуемо. Обожавал е странни инструменти- писал е произведения за виола д’аморе, шалюмо и блокфлейта“, сподели Босграаф. „Кристоф Граупнер, чиито произведения също ще представим, е бил капелмайстор. Той е събирал творби на свои съвременници, композирал, набирал инструменталисти, дирижирал изпълненията и се грижел за един изключително буден, разнообразен и вдъхновяващ концертен живот на Дармщат“, допълни Зефира Вълова.

„Да свирим старинна музика е постмодерно занимание, дори и да сме много точни и коректни в историческото изпълнение. По-исторически е да изсвирим произведение, което е писано днес, отколкото да се занимаваме с нещо, което е писано през бароковата епоха, защото за хората от онова време това винаги е било новата музика“, счита Босграаф, чиято кариера се развива не само в областта на старинната, а също и в съвременната, и във филмовата музика. „Забавно е да се работи със съвременен композитор. Много по- предизвикателно е да се работи с музиката на Граупнер, защото той не може да ни даде своето мнение“, подчерта с чувство за хумор 38-годишният музикант. На сцената, но и в живота той си партнира блокфлейтистката Уей Хунг, която тази вечер също ще демонстрира професионализма си на подиума в зала „България“. „С Ерик Босграаф се срещнахме в Консерваторията в Амстердам, където бях студентка. Когато я завърших, се преместих в Кьолн, където той живееше, и отново се срещнахме. Сега споделяме много неща в живота и най-вече музиката“, разкри тя.

За филмовата музика и за други нови записи, както и още подробности за концерта тази вечер, чуйте в интервюто на Георги Митов-Геми с Ерик Босграаф, Уей Хунг и Зефира Вълова /която съдейства в превода/, осъществено във вчерашното издание на "Сутрешно кафе" и публикувано в звуковите файлове под снимките вляво. Очаквайте скоро и видеоверсията на това интервю във фейсбук страницата на Класик ФМ радио!