Тайван откри най-големият център за музикални и сценични изкуства в света под един покрив

В Гаосюн

На 13 октомври 2018г. се състоя официалното откриване на най-големият център за музикални и сценични изкуства в света, разположен под един покрив, който се намира в югозападния тайвански град Гаосюн. Проектът е дело на холандските архитекти Mecanoo. На площ от 141 000 кв.м. , което се равнява на около 20 футболни игрища, са издигнати оперен салон, концертна зала, театър, камерна зала за рецитали, а извън тях - пространства за външни изяви. Теренът е бил използван от военните в Тайван, но е част от прилежащия субтропичен парк.

Оперният салон побира 2248 зрители и е оборудван с най-новите технологии за поставянето на мащабни спектакли. Концертната зала с 2012 места е снабдена с уникален орган с 9085 тръби, конструиран от Johannes Klais Orgelbau- Германия и е най-големият тръбен орган в Азия. Гъвкавото театрално пространство ще приюти между 1052 и 1212 посетители, като е предназначено не само за театър и танцови постановки, а и за китайска опера. В камерната зала има 434 места, а отвореното пространство може да събере повече от 20 000 зрители. В сградата се помещават и конгресен център, и обществена библиотека.

Повече от 171 артисти от Тайван и света ще се изявяват в областта на театъра, танца, музиката, както и в интердисциплинарни произведения на сцените на Центъра за сценични изкуства в Гаосюн до 1 януари 2019г. Сред тях са Берлинската филхармония под палката на Густаво Дудамел, който ще дирижира за първи път в Тайван /14 ноември/, а също и Симфоничния оркестър на Баварското радио, ръководен от Марис Янсонс /15 ноември/.

Новият комплекс „Уейуинг“ ще превърне Гаосюн в модерен град с богат културен афиш в допълнение към имиджа му на пристанище с международно значение. Очаква се средището да въздейства положително и върху жителите на града, които наброяват почти 3 милиона души.