"ПРАЗНИК НА УНГАРИЯ"

20 октомври, 19 ч., Зала България"

На 20 октомври, събота, от 19.00 часа в Зала България ще се състои концерт на Софийска филхармония с диригент Габор Холерунг от Унгария и солист Дора Делийска, пиано, по повод 70-годишния юбилей на Унгарския културен институт в София и Националния празник на Унгария - 23 октомври (Революцията от 1956-а)

Един от най-известните унгарски диригенти Габор Холерунг ще представи най-доброто от унгарската класика – обичаните от всички Кодай, Лист и Барток. В концерта се включва и виенската възпитаничка Дора Делийска. Младата пианистка вече е добре позната сред почитателите на класическата музика в Европа, носителка на много награди, тя е сред музикантите, на които специалистите предричат звездна кариера.

В програмата:
ЗОЛТАН КОДАЙ – Танци от Галанта
ФЕРЕНЦ ЛИСТ – Унгарска фантазия за пиано и оркестър
БЕЛА БАРТОК – Концерт за оркестър

Габор Холерунг (Будапеща, 1954) диригент, ръководител на оркестър, заслужил артист, носител на награда „Ференц Лист”, изпълнителен музикален директор на Симфоничен оркестър „Ерньо Дохнани” (Будафок), главен диригент на Академичното хорово дружество на Будапеща, художествен ръководител на Фестивала в Земплен, основател и художествен ръководител на Международния хоров конкурс в Будапеща. Завършва Музикалната академия „Ференц Лист”, специалности хорово и оркестрово дирижиране. Негови преподаватели са Золтан Вашархеи, Ищван Паркаи и Андраш Короди. След това специализира в майсторските класове на Ерик Ериксон (1975), Курт Мазур (1978) и Ласло Шомоди (1981). В периода 1979–1981 е втори диригент на Симфоничния оркестър на град Мишколц, през 1981–1983 преподава теория и история на музиката и оркестрово дирижиране, както и ръководи женския хор в Университа „Янус Панониус” в град Печ. От 2001 до 2008 г. е музикален директор, а след това и художествен ръководител на състав „Хонвед”, от 1989 до 2000 г. е главен диригент на Симфоничен оркестър „Ерньо Дохнани”, Будафок, а от 2001 г. е негов изпълнителен музикален директор. От 2002 до 2005 г. е първият гост-диригент на Симфоничния оркестър на Йерусалим, в периода 2002–2007 е музикален съветник на Филхармоничния хор на Тел Авив. Освен в Европа Габор Холерунг е гост-диригент на Филхармоничния оркестър на Израел, Симфоничния оркестър на Синсинати, Симфоничния оркестър на Бразилия, Симфоничния оркестър на Шанхай, Симфоничния оркестър на Гуанджоу и Националния симфоничен оркестър на Тайван. Носител на наградите: Заслужил артист (2015); Награда „Йерусалим” (2006); Награда „Ференц Лист” (2004); Рицарски кръст на Ордена за заслуги към Унгария (2002).

Дора Делийска (Плевен, 1980) пианист. Започва да учи пиано на пет години, изнася първия си концерт на девет. След като завършва музикалното училище в родния си град, е приета в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена (Universitat Musik und darstellende Kunst), където посещава часовете на проф. Юрг фон Винчгер и проф. Стефан Владар. През 2010 г. завършва в класа на проф. Ноел Флорес. Участвала е в международните музикални фестивали "Brucknertage“, „Klangraum“, „Tasten.Lauf“, Friends“, „Brahms Festival“ (Австрия); „Holland Music Sessions“, „Peter der Große“, „Gelderse Muziekzomer“, „Piano World“ (Холандия), „Лауреатски дни“, „Аполония“, „Варненско лято“, „Европейски музикален фестивал, София“ (България), „Europalia“ (Белгия), „Bösendorfer Festival“ (Тайланд) и др. Концертира като камерен музикант и солист на оркестри в множество европейски страни – Австрия, Холандия, Швейцария, Белгия, Словакия, Словения, Хърватска, България, Италия и др. Дора Делийска е носител на редица награди от български и международни конкурси. Произведенията на Ференц Лист заемат значително място в нейния репертоар.

Вход: с билети и покани! Покани можете да получите в Унгарския културен институт от 2 октомври (ограничено количество)!