Българи на полуфинала на конкурса „Изкуството на дуото“ в Боулдър, САЩ

Българи на полуфинала на конкурса „Изкуството на дуото“ в Боулдър, САЩ

Успех!

От 11 до 14 октомври в Центъра за изкуствата, разположен в американския град Боулдър, щата Колорадо, ще се проведе финалната фаза от Международния конкурс за камерна музика „Изкуството на дуото“. Той е предназначен за музиканти на възраст от 18 до 35 години. Конкурсът се фокусира върху музикалното партньорство между пианистите и другите инструменталисти, като целта му е да се насърчават и подкрепят техните върхови постижения. През тази година събитието не бе предназначено за вокалисти, клавирни дуа или комбинация от пиано и глас.Победителите ще получат сумата от 15 000 щатски долара, както и значими възможности за концертни изяви. Журито е съставено от канадския пианист Йон Кимура Паркър /председател/, арменската цигуларка и педагог, родена в Турция, Ани Кавафян, която живее и работи в САЩ,  и американския кларинетист и преподавател Ричард Холи.

До полуфинала бяха допуснати 22 музикални двойки, сред които е и камерното дуо Петър Македонски /тромпет/ и Надежда Цанова /пиано/. Тази вечер българските музиканти ще влязат в надпревара с другите претенденти за наградата, като 6 от тях са от Южна Корея, 5- от САЩ, а останалите пристигат от Малайзия, Тайван, Китай, Канада, Полша, Испания и Франция. Любопитното е, че в предишното издание на конкурса, което се проведе през 2016г., Надежда Цанова достигна до финала в дуо с полската флейтистка Инес Попко.

Изминалата 2017г. бе изключително успешна за дуото Надежда Цанова - Петър Македонски. Музикантите спечелиха няколко престижни отличия, сред които 1-ва награда от международния конкурс IMKA в Сараево, Гран При от конкурса „Музиката и земята”, проведен през месец април в София, Първа награда от конкурса „Надежди, таланти, майстори”, състоял се през септември в Добрич. През октомври 2017г. Надежда Цанова бе единственият български музикант, който взе участие в Международния конкурс за камерна музика в Пловдив, където бе отличена с Втора награда. Дуото Македонски-Цанова стана носител и на наградата „Музикант на годината“ 2017 на предаването „Алегро Виваче“ в категорията „Ансамбъл на годината“. През ноември 2018 г. младите музиканти получиха покана за концерт в Чикаго, САЩ, която ще бъде уважена след участието им в конкурса „Изкуството на дуото“. Успех!